Петък, Май 07, 2021
Новини

Новините

"Родена във въздуха" - документален филм за репресиите над българите в Северна Гърция

На 1-ви декември 2015 г. от 19.00 ч. в Дома на киното в София бе премиерата на филма "Родена във въздуха". Това е документален проект, посветен на непопулярната и до днес тема за репресиите и последователната  асимилация на коренното българско население, живеещо в Северна Гърция. Автор на този филм са журналистите Максим Караджов и Цветан Томчев.

Филмът е част от нашия по-голям проект за представяне на големи български общности извън пределите на днешна България., каза в интервю за “Хоризонт до вас“ Максим Караджов.

Чрез съдбата на известната народна певица Любка Рондова, която е родена в Костурско – днешна Северна Гърция, представяме съдбата на десетки хиляди такива българи, които са или изселени, или насилствено погърчени и днес открихме как живеят в страх да изразят своята идентичност.

През Гражданската война в Гърция (1946-1949 г.) Любка Рондова е прогонена от Егейска Македония заедно с 28 000 деца, повечето българчета. След близо 60 години тя, заедно с авторите на филма, се завръща в родната си къща, където вижда обезлюдените български села в Костурско и страхът у малкото й връстници, останали там с погърчени имена.

Във филма показваме и нещо важно- защо след Втората Световна война при разпределянето на порциите на Балканите е обособена Република Македония и защо е направен опит да се македонизира населението на Благоевградския окръг?

Снимка: ilialukov.com и Цветан Томчев

Източник: Българско национално радио

Пропусната годишнина

В еуфорията около местните избори 2015, пропуснахме една важна героична дата в българската история. На 19 ти октомври се навършват 90 години от вероломното нападение на Гърция в пределите на България през Петрич в далечната 1925 година. За тези събития, нашият патриотичен сайт е посветил статия в рубриката "история".

Гръцките войски нахлуват през границата на споменатата дата, като използват един от най-изтърканите формални поводи - граничен инцидент. Петрич е обкръжен, а част от гръцките военни части се предвижват на север. По пътя нашествениците грабят, изнасилват, отвличат добитък. От безчинствата най-много страдат петричките села.

Жестоките санкции от Ньойския договор не дават възможност на страната ни да поддържа нормална войска и въоръжение. Ето защо срещу агресора са изпратени четите на ВМРО, граничарскии отряди и народното опълчение.

240px-georgi_vandev.jpg - 58.78 Kb

войводата Георги Въндев, организирал защитата на Петрич

В резултат на проявената храброст и героизъм на защитниците, завоевателят е отблъснат за около десетина дни, понасяйки на места големи жертви и други загуби.

Балгария печели тази кратковременна война срещу вероломен агресор, знаещ, че в резултат на санкциите на договора от Версай, не разполага с пълноценна войска и въоръжение. Отбраната се е водила под държавното управление от паравоенни образувания.

Обществото на народите също излиза с решение.

На база проучените данни от спешно сформираната комисия, Обществото на народите наказва гръцата страна да изплати на България 30 милиона лева. Милион и двеста са предадени на най-пострадалите петричани за да покрият щетите от безчинствата. Те се отказват лично да се възползват от средствата и отделят парите за построяването на гимназия. След време сумата е изчерпана, а строежът недовършен. Гражданите и жителите около Петрич събират допълнителна сума и през 1929 година, Петричката гимназия отваря врати.

Скоро след това гръцкият премиер, дал нареждането за нахлуването, генерал Теодорос Пангалов, е съден и разстрелян.

Така приключва кратковременната война на 29 октомври, 1925 година. Поредната славна и една от малкото успешни и справедливи за България страници е затворена.

15 ноември 2015 - 5 г. от последната обсада на Несебър

На 15 ноември 2015 се навършват 5 (ПЕТ!) годинi от протестите на местните жители срещу акция на държавните органи за разрушаване на определени постройки в старата част на Несебър. Още вечерта провлакът към Стария Несебър бе блокиран от автомобили и граждани. След като не успяха  да да влязат по суша, органите на реда, екипирани с каски втора употреба с надпис Freistaat Bayern (Свободна държава Бавария,  НЕ БЪлгария! ), атакувахa града с катери и успяха да слязат на пристанището.

Затворници с надписи ЗАТВОРА БУРГАС под бурните освирквания на събралото се множество разруши два магазина в района около Старата Митрополия. Всички централни телевизии започваха новините с тези събития, разиграли се в Несебър.

Относно статута на Стария Несебър като едновременно исторически паметник и жив град, продължава да се работи. Някои от лидерите на протестите се кандидатираха за общински съветници в несебърския общински съвет и днес са народни избраници, други не успяха.

C’est la vie -  както беше казал Бай Сенека или галиба Лао Дзъ :) ?

Заб. Материалът е копиран 1 към 1 от материала от 2011 година

Снимки: Канал 1 - БНТ 1 (полицаи и затворници) и Nessebar oldest city in Europe (полицай с каска втора употреба Freistaat Bayern и полицаи със щитове)

Всеки автор изказва свое лично мнение и сайтът vardarsko.org не носи отговорност за изказаните мнения.

При ползване или копиране на материали от страницата, моля посочвайте източника!

Пропусната годишнина

В еуфорията около местните избори 2015, пропуснахме една важна героична дата в българската история. На 19 ти октомври се навършват 90 години от вероломното нападение на Гърция в пределите на България през Петрич в далечната 1925 година. За тези събития, нашият патриотичен сайт е посветил статия в рубриката "история".

Гръцките войски нахлуват през границата на споменатата дата, като използват един от най-изтърканите формални поводи - граничен инцидент. Петрич е обкръжен, а част от гръцките военни части се предвиждат на север. По пътя нашествениците грабят, изнасилват, отвличат добитък. От безчинствата най-много страдат петричките села.

Жестоките санкции от Ньойския договор не ни дават възможност да поддържаме нормална войска и въоръжение. Ето защо срещу агресора са изпратени четите на ВМРО, граничарскии отряди и народното опълчение.

240px-georgi_vandev.jpg - 58.78 Kb

войводата Георги Въндев, организирал защитата на Петрич

В резултат на проявената храброст и героизъм на защитниците, завоевателят е отблъснат за около десетина дни, понасяйки на места големи жертви. Обществото на народите също излиза с решение на неговата комисия да осъди и накаже гръцата страна да изплати на България 30 милиона лева. Милион и двеста са предадени на петричани за да покрият щетите от безчинствата. Те се отказват лично да се възползват от средствата и отделят парите за построяването на гимназия. След време сумата и изчерпана, а строежът недовършен. Гражданите и жителите около Петрич събират допълнителна сума и през 1929 година, Петричката гимназия отваря врати.

Скоро след това гръцкият премиер, дал нареждането за нахлуването, генерал Теодорос Пангалов, е съден и разстрелян.

Така приключва кратковременната война на 29 октомври, 1925 година. Поредната славна и една от малкото успешни и справедливи за България станица е затворена.

Още статии...

Страница 3 от 93

3
Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 754
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 767417