Петък, Май 07, 2021
Новини

Новините

95г. от Ньойския договор - 27 ноември 1919г.

Включването на България в Първата световна война на страната обречените на разгром Германска, Австро – Унгарска и Османска империи съвсем закономерно довежда до нова национална катастрофа. Продажна и безскруполна политическа сган, ръководена от непадащ по-долу от нея монарх, присъединява Отечеството ни към сражаващата се на два фронта и притежаваща ограничени ресурси континентална коалиция. Но вонята на парите е неустоима...
Чудесата от небивалия и масов героизъм на българските войни, невъзможни и немислими за която и да е друга армия, са забравени на фона на огромните и тежки репарации, наложени от победителите. Сто хиляди български семейства остават без бащи и синове. Стотици хиляди български деца остават сираци и трябва сами да осигуряват своята прехрана. Десетки хиляди са военно инвалидите.
Хищните ни съседи отгризват хиляди квадратни километри от Българското землище, населени изцяло с българи от древни времена. Южна Добружда отново е поробена от Румъния, Западна Тракия е подарена на Гърция, а Западните покрайнини и Струмица – на Сърбия. Тях, години по-късно, френският премиер Клемансо ще нарече „чакалите на нашата победа”.
Въпреки жестокият удар, България се съвзема. Българският народ, воден от Богосътворения Български дух, само за десетилетие и половина довежда страната си до челната десетка по икономическо развитие в Европа.
Но идва нова война и нова робия – този път комунистическа. Икономически България просперира, но духът на народа е смазан. Лишеният от вярата си български народ обръща гръб на своето Отечество, което за него става вече „тази държава”. А тя лесно се заменя с друга. Станахме вече нежелано бреме в собствената си страна, в собствените си села и градове. За четвърт век клептокрация народът ни се стопи наполовина – двама зад граница, един в гробищата.
Реформите продължават с пълна сила. „Окончателното решение на българския въпрос” е само въпрос на време. Обезбългаряването на древната Българска земя е в ход и само строшаването на черупката, в която се е сврял всеки от нас, отваряйки душата си съм свещенната Православна вяра, дадена ни от нашия Създател, е в състояние да спре заличаването на народа ни от лицето на земята. Бог да ни е на помощ!

Снимка: utre.bg

Всеки автор изказва свое лично мнение и сайтът vardarsko.org не носи отговорност за изказаните мнения.

При ползване или копиране на материали от страницата, моля посочвайте източника като поставите хипервръзка!

Ден на народните будители - 1 ноември

         На този ден, 1 ноември, честваме светлата памет на хилядите български родолюбци, които със своето свято дело осветиха тъмната робска нощ и събудиха двойно поробения многострадален български народ за нов живот.
         Българският дух показа на света културното и цивилизационното превъзходство на българите. По времето, когато в свободна и културна Европа грамотните хора са били само един на всеки хиляда, в поробена България на хиляда българи грамотните са били сто пъти повече, отколкото на запад. Защото Българският дух произхожда от самия Създател.
         Дълбок поклон пред светлата памет на Народните будители!

129г. от сръбската агресия срещу България - 2 ноември 1885г.

PlasheshtijatVoinVidin

След Съединението от 6 септември 1885г., съседните държавици надават кански вой. Обосновавайки се с демагогското и лицемерно „равновесие на силите”, не само Сърбия, но и Румъния и Гърция предявяват претенции за земи, от хилядолетия населени с българи и исконна част от Българското землище. Разрешение за военни действия от Великите сили получава само Сърбия, в чиито планове освен присъединяването на Видин и София, влиза окупацията на цяла България.
На 2 ноември 1885г. сръбската агресия е в ход. Но малобройния Западен корпус успява да забави настъплението на врага. От изток, с безпримерни в световната военна история пеши маршове, пристигат полковете на Източния корпус. Изминавайки около 130 километра само за денонощие и половина, вместо за четири, както е по „европейските стандарти”, те се хвърлят в боя и обръщат врага в безредно бягство.
Бляскавата победа на младата Българска войска под командването на княз Александър І Батенберг и неговите капитани утвърждават Съединението, спечелвайки уважението на европейската общественост и военните среди. Съединената Българска държава започва своя бърз възход, ставайки водеща сила на Балканите и една от най-развитите държави в Европа.
Чест и слава на героите! Бог да прости войните, паднали в тази братоубийствена война! Мир на праха им!

Снимка:  Ивайло Милушев/ novanews.bg - Паметникът на „Плачещия воин” във Видин, който символизира мъката на войника- победител в една братоубийствена война

Всеки автор изказва свое лично мнение и сайтът vardarsko.org не носи отговорност за изказаните мнения.

При ползване или копиране на материали от страницата, моля посочвайте източника като поставите хипервръзка!

102г. от битката за Родопската Шипка - 21 октомври 1912г.

         На 21 октомври 1912г. в западните Родопи се разиграва един немислим за световната военна мисъл срещен бой. Срещу настъпващият османски пехотен корпус, наброяващ 40 000 войници, се изправя един единствен български пехотен полк – 21-ви Средногорски, командван от полковник Владимир Серафимов. Неговите едва 5 000 бойци са твърдо решени да не допуснат повече врагът да гази свещенната Родопа планина. „До един ще измрем, но няма да отстъпим.”
         Сблъсъкът на двете армии е при кота 1311 между селата Аламидере и Палас. Численото превъзходство е осем турци срещу един български войник! Цели осем часа българските лъвове се сражават с непрекъснато прииждащите нови табори. Привечер полковник Серафимов вдига изнемощелите бойци в последна контраатака на нож. Под звуците на „Шуми Марица”, с мощно „Ура”, политат напред Средногорските юнаци. И става чудо! Зашеметеният противник панически побягва от бойното поле.
         Вечна слава на героите, сражавали се за народа и Отечеството! Бог да ги прости!

Още статии...

Страница 10 от 93

10
Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 754
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 767452