Петък, Май 07, 2021
Новини

Новините

В памет на Апостола

На 19 февруари 1873г. Отечеството ни загуби своя най-достоен син. Васил Иванов Кунчев, Левски назоваван, извърши своето титанично дело, създавайки навред из поробената ни земя Революционни комитети. Създаде Вътрешната Революционна Организация, поела в своите ръце подготовката на кървавото Априлско въстание, в резултат на което Русия поде Освободителната за изтерзания български народ война.

Васил Левски не дочака Свободата. Падна в неравната борба с могъщия враг. Но остана вечно в народната памет. Отново и отново народният взор се обръща към него като към Месия. Защо ли? Защото единомишлениците на хаджи Иванчо Пенчович ефенди днес вилнеят разюздано из оглозганата ни страна, разоряват и грабят всичко, до което се докопат.

Ще дочака ли онеправданият ни и обезверен български народ своя нов Левски? Или ще продължи да се свива в черупката си и да се топи до пълното си унищожение?!

Снимка : vardarsko.org

Всеки автор изказва свое лично мнение и сайтът vardarsko.org не носи отговорност за изказаните мнения.

При ползване или копиране на материали от страницата, моля посочвайте източника като поставите хипервръзка!

Коя е Ellen Radka Toneff?

За джаз певицата Радка Тонефф не се знае много в България, но в Норвегия името и е със статут на национална гордост. За съжаление през 1982 г. тя умира само на 30 годишна възраст. Обстоятелствата около смъртта и са не изяснени и до сега. Нейното тяло е намерено безжизнено в един от парковете на Осло, а предположенията са, че смъртта и е причинена от свръх доза лекарства или бяла смърт. През 2001 г. е учредена награда на нейно име от 24 000 крони за принос към норвежката култура. Тази награда е изключително престижа и се печели от малък брой хора.

Тя е дъщеря на българския емигрант Тони Тонев и Сис - Лилиан -Тонеф. Баща й е човек с различни артистични способности. Учи оперно пеене при Христина Морфова, участва в различни фолклорни ансамбли, свири на акордеон и пиано, работи като професионален фотограф, включително и в престижната за времето си чешка киностудия "Барандов" през 1948 г. Чрез него Радка от дете се докосва до красотата на българската народна музика и бит.

Като малка проявява интерес към клавишните инструменти. Следват уроци по пиано от шестгодишна възраст. Шестнадесетгодишната тийнейджърка е поканена за солистка на ритъм & блус група от Колботен - квартал на Осло. По време и след завършване на консерваторията водещи джазмузиканти често я канят за участия. Житейският път на Радка е свързан с името на басиста Арилд Андерсен - дългогодишен близък приятел, колега и неин продуцент.

През 1974 г. е създаден "Радка Тонеф квинтет". През 1977 г. излиза и първият й албум "Winter poem", посрещнат с голям интерес от меломаните и музикалната критика. До фаталната 1982 г. Радка записва още три албума: "It don't come easy", "Fairytales" и "Radka Toneff - live in Hamburg". Животът на певицата е наситен с турнета, фестивали, клубни участия и телевизионни записи. Радка е не само изпълнител. Тя често пише стиховете и музиката, които изпълнява.

Iztochnik: http://bnr.bg/plovdiv

Snimka: nrk.no

87 години от гибелта на Мара Бунева - 14 януари 1928г.

На 14 януари 2015г. се навършват 87 години от великата саможертва на героичната дъщеря на българския народ Мара Николова Бунева. На 13 януари 1928г. на стария каменен мост над Вардара тя изпълнява издадената от ВМРО присъда над най-големия сръбски злодей в Скопие, след което сама слага край на младия си живот.
Конкретен повод за присъдата са изключително жестоките и нечовешки инквизиции, на които този урод подлага арестуваните български студенти - македонци, осъдени впоследствие на дълги срокове затвор.
Приемайки възложената й лично от водача на ВМРО Иван Михайлов задача, Мара Бунева отхвърля категорично възможността да попадне жива в ръцете на сръбските касапи. Заминава за Скопие с пълното съзнание, че път назад за нея няма. Остава само пътят напред - през саможертвата към безсмъртието.
Вечна памет на героинята!

Снимкa: Утрински вестник

Всеки автор изказва свое лично мнение и сайтът vardarsko.org не носи отговорност за изказаните мнения.

При ползване или копиране на материали от страницата, моля посочвайте източника като поставите хипервръзка!

Честит празник !

Честит Никулден!

Да са щастливи имениците! Прочетете статията "Моят Никулден - пътепис" в рубриката "Православие" под номер 3.

pict0103.jpg - 20.42 Kb

статуята на Свети Никола в двора на базиликата, в която се съхраняват мощите на Светията в град Бари, Италия.

Паметникът е подарък от Руската държава на народа на Бари.

Скулптурата е дело на известния руски художник от грузински произход Зураб Церетели.

 

Още статии...

Страница 9 от 93

9
Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 754
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 767447