Петък, Май 07, 2021
Новини

Новините

В памет на двамата трагично загинали на 3 април младежи от Несебър

В памет на двамата трагично загинали на 3 април младежи от Несебър

п.п. В знак на почит към паметта на загиналите младежи, ръководството на Общински детски комплекс Несебър отмени ритуала Лазаруване  на територията на гр.Несебър

Източник: Nesebarometer

Снимка: wallpaperswide.com

Градът-държава Несебър е най-новата независима държава в Европа!

В резултат на проведения през февруари 2015 г. референдум, 99.99 % от жителите на Несебър гласуваха за незавим град-държава.

Несебър винаги е бил град-държава (от времето на основаването му от траките) и принадлежността му към други, по-големи царства, републики или империи е било дълбоко нелигитимно. По случай обявяването на независимостта започнаха небивали народни тържества в трите дела на новата независима държава - Града, Квартала и комплекс "Черно Море".

Статутът на Слънчев бряг е неясен, но ще се водят преговори на солидно отрупана софра със софийските владетели. Новата държава Несебър е призната от 99.99% от страните-членки на ООН. Първите страни, с които новоизлюпенатата град-държава установи дипломатически отношения са "побратимите(посестримите)": Княжество Монако, Кайманови острови и Сингапур.


Честит Първи Април!

Снимка: wirhelfen.bg

Ученическите театрални студиа "рИфлекс" и "Сцена" се представиха в несебърското читалище

Детско театрално студио „Сцена” при СОУ”Любен Каравелов” – Несебър с ръководител Пенка Ганчева и театрално-комедийно студио „рИфлекс” при същото школо с ръководител Петко Божилов се представиха на 1 април 2015 g. със свои изпълнения на сцената на несебърското читалище.

Източник и снимка: vardarsko.org

Всеки автор изказва свое лично мнение и сайтът vardarsko.org не носи отговорност за изказаните мнения.

При ползване или копиране на материали от страницата, моля посочвайте източника като поставите хипервръзка!

Тодор Александров - документален филм на скопската телевизия МРТ1

Тодор Александров - документален филм на скопската телевизия МРТ1

Малко незабелязано остана създаването на документалния филм в четири епизода за Тодор Александров на скопската телевизия МРТ1. Макар и доста неща във филма да са спорни, създаването на подобен филм за видния щипянин бе невъзможно в титова Югославия или правешка България. Филмът разказва за битието на войводата, описвайки  тогавашната ситуация в Македония и на Балканите. От филма може да се научат много факти за живота на Тодор Александров, като този, че е имал шест сестри и шестте са завършили училище за учителки. Не е пропуснат и престоят му в Бургас като учител през 1906/1907 г.
Имаме ли паметна плоча на мястото където в Бургас е живял и учителствувал?

п.п. Наши читатели ни информираха, че на името  на Тодор Александров е наречен бургаски булевард, в Морската градина на Бургас има бюст-паметник на войводата. В Несебър развива дейност Македонско културно-просветно дружество "Тодор Александров"Ето и линкове към четирите епизода на филма, направен на скопско наречие.

Тодор Александров - Първи епизод


Тодор Александров - Втори епизод


Тодор Александров - Трети епизод


Тодор Александров - Четвърти епизод


Снимки: МРТ1

Всеки автор изказва свое лично мнение и сайтът vardarsko.org не носи отговорност за изказаните мнения.

При ползване или копиране на материали от страницата, моля посочвайте източника като поставите хипервръзка!

Още статии...

Страница 6 от 93

6
Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 754
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 767424