Петък, Май 07, 2021
Новини

Митрополит Евстатий Пелагонийски

На 9 декември 1888г в Одрин свършва земният път на митрополита на Българската Екзархия Евстатий Пелагонийски.
Роден е през 1832г. в пловдивското село Голямо Белово под светското име Георги Димитракиев. Потомък е на Секул войвода, хайдутувал през ХVІІ век. През 1850г. осемнадесетгодишният младеж избира живот, отдаден на вярата и народа. Първоначално е послушник в Рилския и Зографския манастир. Учи се и завършва последователно Богословското училище на Халка, Яшката и Киевската духовна семинария и Московската духовна академия. В Берлин посещава лекции по философия, а през 1870г. завършва медицина в Париж. Образованието, което получава, е солидно.
Завръщайки се в Зографския манастир, Евстатий се включва активно в борбата за църковна независимост от фанарисейската Константинополска патриаршия. Междувременно е назначен за ректор на Самоковската Духовна семинария. На 20 септември 1872г. е ръкоположен за Пелагонийски митрополит. Но поради интригите на патриаршията, властите не одобряват ръкополагането и митрополит Евстатий приема Врачанската епархия, а от 1874 до 1878г. – Нишавската.
По време на Освободителната война населената почти изключително с българи Нишка област е окупирана от сръбските войски, а впоследствие е присъединена към Сърбия. Митрополит Евстатий става един от ръководителите на борбата за отхвърляне на чуждата влат. След като не успяват да го склонят към предателство, сръбските власти го интернират.
През 1879г. става народен представител в Учредителното събрание в Търново. От 1885г. до края на достойния си живот Евстатий Пелагонийски е митрополит на Одринската епархия на Българската екзархия. Погребан е в митрополитската църква „Св.Св. Константин и Елена”. Оцеляла е и надгробната му плоча. Надписът върху нея гласи: “Тук почива прахът на блаженопочившия митрополит Евстатий, пелагонийски, родом от с.Бълово, Пловдивска епархия, произведен в митрополитски санъ при Българската екзархия в Цариград на 20-и септември 1879г., а починал като управлявал Одринската епархия – на 9-и декември 1888г.”
През 2010г. митрополит Евстатий Пелагонийски е обявен за почетен гражданин на родния си град Белово. Дълбок поклон пред паметта му!

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 754
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 767450