Петък, Май 07, 2021
Новини

В Требника има молитви за изгонване на зли духове

Автор: Отец Иван Монев, чрез вестник "Над 55":

"Уважаема редакция на в. "Над 55", не можах да се сдържа да не направя коментар за случая с появяването на дух в конака в гр. Одрин, като коментирам и понятието "екзорсизъм". Дисциплина с това наименование  се изучава в западните богословски учебни заведения. В източноправославните богословски факултети такъв предмет не се изучава. "

* ПРАВОСЛАВНИТЕ ФАКУЛТЕТИ НЕ ИЗУЧАВАТ ДИСЦИПЛИНАТА ЕКЗОРСИЗЪМ, НО ИМАМЕ ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ

Всеки православен свещеник притежава така наречения ТРЕБНИК, богослужебна книга, която съдържа освен последованията за извършване на кръщавки, венчавки, опело, панихида, водосвет и др., също и молитви за най-различни случаи. Включени са и заклинателни молитви за изгонване на злу духове, които са съставени от двама велики учители на Православната църква - св. Василий Велики и св. Йоан Златоуст.

Разбира се, че злите духове, а това на дело са паднали ангели, не могат да навредят на хората повече, отколкото им е дадено по Божие допущение. Причината за появата им е тривиална: потърпевшите са занемарили обязаностите си на християни. Това са: молитвата, постът, изповедта и причастяването. Занемарили са и най-важните евангелски заповеди: любовта към Бога и любовта към ближния, а всички хора са наши ближни, защото всички сме деца на прародителите Адам и Ева. Оказва се, че някои от тях  са извършили тежки, смъртни грехове, които нямат намерение да изповядат, но след като бъдат посетени от неканени "гости", едва тогава се уверяват, че проблемът им е от духовен характер и за да се избавят, те трябва да направят своя избор:

или да тръгнат по пътя на спасението, или ги очаква физическо и духовно погиване.

Да, ролята на екзорсиста е да изгонва зли духове, но ако след изгонването обитателите продължат с греховния си начин на живот и накрая погубят душите си, каква е ползата от такова изгонване на духовете? Никаква. И кой печели от това? Печели този, който е бил изгонен. А на нашите изселници в Одрин бих препоръчал, след като са повикали имам да чете молитви и ишарети, нека да поканят и българския свещеник в Одрин - отец Александър Чакърък, който да извърши водосвет в сградата и всички да си налеят по шишенце светена вода и всеки ден да пият от нея на гладно. Известно е, че злите духове не понасят светената вода, защото тя ги изгаря като огън. Наскоро прочетох, че думата "чакърък" в древния български означава "сивоок". Нека Бог да благослови начинанието.

Б.ред. (на в-к "Над 55") Отец Иван Монев е енорийски свещеник на селата Русокастро и Равнец.
Снимка: Списание "Екзорсист" - Весола, Варшава, Полша


Всеки автор изказва свое лично мнение и сайтът vardarsko.org не носи отговорност за изказаните мнения.

При ползване или копиране на материали от страницата, моля посочвайте източника като поставите хипервръзка!

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 754
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 767397