Петък, Май 07, 2021
Новини

Свети апостол Андрей

На 30 ноември Българската православна църква чества деня на  Свети Андрей Първозвани . Той е един от дванадесетте апостола, който пръв от тях тръгва след Христа, от където идва прозвището му „Първозвани”.

sv.andr.jpg - 36.68 Kb

Свети Андрей е роден в древния град Витсаида, на брега на Галилейското езеро. Според житието, Апостол  Андрей се отправил към северните земи, през  Мала Азия,  днешнитe земи на Гърция, по нашите брегове на Черно море той стигнал до страната, обитавана от скитите -  сегашна Русия. Целият си живот апостолът посветил на проповед. С търпение понасял гонение от езичниците и навсякъде със своето слово, чудеса и примерен живот спечелвал нови последователи за Христа.

Дълги били неговите странствания. На връщане през Византион (Цариград), където  ръкоположил за пръв епископ Стахий, до Рим и накрая в град Патра, където завършва неговият славен, земен път.

Свети Андрей не се е подчинил на заповедта на  владетеля на Патра  да се поклони на езическите идоли. Заповядали да го завържат на кръста.  Владетелят, повлиян от духовната сила на Светеца,  заповядал да го снемат от кръста, но Св. Андрей с гореща молитва предал Богу своя дух и лицето му просияло в небесна светлина. Това станало през 70 та година. Неговата мъченическа кръстова смърт се отбелязва на иконите с кръст във формата на буквата „Х”. Оттам кръстът с тази форма се нарича „Андреев кръст”.

sv.andr2.jpg - 5.85 Kb

По заповед на  император Константин, мощите на Свети Апостол Андрей били пренесени в Константинопол и положени заедно със Свети Евангелист Лука и със Свети Тимотей, ученика на Свети Апостол Павел, в пресветлия храм „Св. Апостоли”. Когато кръстоносците завладели Константинопол, те ги пренесли в италианския град Амалфи (намиращ се южно от Неапол и Соренто), през 1208 г. Там те почиват и до сега. По-късно главата на Св. Андрей Първозвани била пренесена в Рим. През 1964 г. тя бе предадена от Римокатолическата църква на Константинополската Патриаршия като дар, в знак на възстановените добри отношения между двете църкви. Днес, главата на Светеца, се схранява в митрополитската катедрала на град Патра.

am00.jpg - 108.90 Kb


am14.jpg - 36.42 Kb

 

am13.jpg - 29.07 Kb

am11.jpg - 34.58 Kb

am1.jpg - 32.11 Kb

Амалфи, града в който са пренесени мощите на Свети Андрей през 1208г. Заедно със съседният му град Позитано, са част от световното наследство на ЮНЕСКО (снимки ВСлънце).

200px-saint_andreas.jpg - 22.90 Kb

Статуята на Свети Андрей в базиликата "СВ. Петър" във Ватикана

Св.  Андрей се счита апостол на православните християни, защото той е ръкоположил първия епископ в Цариград - апостол Стахий, а от Цариградската патриаршия са получили Свето Кръщение и миропомазание православните славяни - българи, сърби, руси и други.

По нареждане на Митрополит Никодимос от Патра, през 2009 година, ни бе дарена част от мощите на Апостол Андрей, от неговото коляно. Разделена на още три частици, сега, те са разпределени за манастира на остров  „Света Анастасия” в бургаския залив, втората за столичния храм „Свети Андрей”, а третата бе пренесена в Преображенския манастир.

В народните поверия светецът се счита за покровител на мечките и на зърното. Ето защо Андреевден е известен още като Мечкин ден или Едревден, тъй като след него денят започва да нараства с едно житно зърно.

Да помолим, Господ Бог да усили вярата на благочестивия  ни народ, както са молитвите на Св. Андрей. Да стигнe до ушите ни проповедта на първозвания апостол. От такава спасителна силна вяра се нуждаем особено днес, в наше време.

 

При ползване или копиране на материали от страницата, моля посочвайте източника!

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 754
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 767438