Петък, Май 07, 2021
Новини

103г. от подлото убийство на Постоль войвода - 2 август 1911г.

 

 

На 2 август 2014 г. се навършват 103 години от подлото убийство на най-популярния и обичан български войвода в Македония – Апостол Петков Терзиев, роден на 6 май 1869г. в село Боймица.

Цели деветнадесет години бай Постоль води нескончаема жестока и кръвопролитна борба с османския поробител и с неговия петвековен съюзник спрямо българите – гръцката зараза. Назначен за окръжен войвода на Вътрешната Македоно – Одринска Революционна Организация, той става страшилище за народните изедници. Бейовете и агите триперят от неговото име.

Четите на Постоль войвода громят и разбойническите банди на гръцката църква, разпространяваща с подкупи и убийства гъркоманщината, асимилирайки огромни маси българско население и пълзяща все по-на север и на север.

Доброволни помагачи на андартите са много родоотстъпници и предатели гъркомани, продали Род и Родина на хилядолетния ни смъртен враг. Много свидни жертви падат в сраженията с враговете на Отечеството. Много загиват от ръката на предатели – уродливите слуги на елинизма, подло отровени, убити или предадени.

На 2 август 1911г. по най-подъл начин урод – гъркоман отнема живота на трима български войводи: Апостол Терзиев, Георги Касапчето и Васил Пуфката. Македонските българи губят трима свои закрилници, защитавали ги всеотдайно от произволите на прогнилата османска власт и от терора на турски, гръцки и албански разбойнически банди.

Бог да ги прости! Вечна да е светлата им памет!

 

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 754
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 767458