Петък, Май 07, 2021
Новини

Севдана

В деня на Националния празник, деня на Освобождението, ще припомня една велика творба на българската музикална класика. Това е пиесата на Георги Златев - Черкин, "Севдана". Произведението е писано през първата половина на миналия век. Авторът е изключителен музикант, композитор, цигулар,преподавател. Завършил е Русенското музикално училище, следвал в музикалната академия в София, в Академията за музикално и драматично изкуство във Виена.

Пиесата "Севдана" е писана за цигулка и пиано, но поради голямата енергия излъчвана от нея, по-късно се изпълнява и от квартети има преработка и за оркестър. На мен, лично, ми допада във варианта чело и оркестър.

послушайте я по-долу

 

192_georgi_zlatev.jpg - 36.39 Kb

Георги Златев - Черкин

Предполагам, че този музикален шедьовър е вдъхновен от пиесата на Цанко Церковски, "Под старото небе". Сюжетът е свързан с предрасъдъците в бългаското село и с букаите на краката, които тежат на всеки от нас след поредното Освобождение.

Спомням си думите на Левски, "аз се боря не за освобождение, боря се за Свобода".

Севдана е хубавицата на селото, дъщеря на пъдаря Станко. Тя се залюбва с бедния балканджия Горан, но е искана от сина на богатия Чорбаджи Кънчо.Севдана остава верна на Горан, бащата я прокълнава и девойката полудява. Селото я отбягва и презира. В последствие, Севдана умира. Последвалата суша, паднала над селото, помага хората да се осъзнаят и приемат природното бедствие като наказание за трагичната съдба на Севда и Горан, дръзнали да бранят свободата си

tztz.jpg - 6.38 Kb

Цанко Церковски

По късно, през 1922г, произведението е филмирано, а главната роля изпълнява Адриана Будевска. Снимано е в Бяла Черква, родното село на Церковски. Кинолентата е открадната и вероятно продадена скъпо в чужбина. Като архив са останали няколко работни копия на откъси от филма.

Честит празник!

пиесата "Севдана":

http://vbox7.com/play:da5be2ff

 

 

 

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 754
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 767429