Петък, Май 07, 2021
Новини

ППШ и ППЖ

След военния провал на Съветската армия по време на Финдландската война от 1939 година,  се налага изводът, че е необходимо  превъоръжаване. Тогавашните винтовки са отстъпвали многократно на финдландските автоматични леки оръжия. Равносметката е ясна, необходима е мощна концентрирана огнева мощ по време на военните атаки.

Така  малко преди Втората световна война, през месец ноември,  декември,  1940 г. , се създава легендарният картечен пистолет Шпагин. Той става символ на съветското въоръжение по време  на Войната. Известен е под военното наименование ППШ-41. ППШ е бил атестат за доброто въоръжение на съветските военни части.

ppsh1.jpg - 31.46 Kb

Автор на това гениално за времето се оръжие е самоукият оръжеен конструктор, Георги Симеонович Шпагин. Този талантлив млад конструктор, създал и реконструирал няколко основни оръжия от въоръжението на Червената армия,  е учил до трети клас.

 

Благодарение на опростената си, гениална конструкция, ППШ сее използва почти до наши дни. На въоръжение е бил във Виетнамската армия по време на съпротивата с американските окупатори. Последно официално ППШ  е бил на въоръжение в Белоруската армия до 2004, когато формално е свалено от въоръжение, поради технологична старост. Никой не знае какво е станало с автоматите от складовете.  Има сведения за изполването на оръжието  през 2004 г. във  Фалуджа от арабските боевици.

 

Силната песен от линка по-долу, се посвещава на понятието „ППЖ”, на една категория млади жени от жестоките дни на Втората Световна война.

ППЖ е наименование, жаргон,  създаден по аналогия на името на автомата ППШ и означава „походно полева жена” (на руски думата „жена” съответства на понятието съпруга, а жена, се превежда като „женщина”). Това са жени, които с готовност са дарявали горещи ласки на войниците на фронта, по време на мъчителните дни на войната.

Днес, с това название ППЖ, често си правят шеги , прехвърляйки аналогията с днешните девойки с „леко поведение”, отнасят се с насмешка. Но извън пикантериите, в онези екстремални времена  се е възприемало нормално,  като  проява на патриотичен и човешки дълг.

ppzh1.jpg - 18.80 Kb

снимка: http://news.bigmir.net/

ППЖ – ветеранки от войната разказват за своята роля и за любовта в онези тежки дни. Войниците са загивали млади. Трябва да се обича сега, защото утре, може и да няма. Тази любов се е различавала от обичайната. Там няма как да има неискреност, лицемерие, лъжи, в една среда, изпълнена с човешки трагедии.

Войниците  се обръщали към тях с думите „сестро, сестричке”, особено когато ППЖ са били близко до ранените. Тези момичета са били и помощнички на бойците в психологическо отношение.  Те са били остров на успокоението и душевността в дните на отчаяние.

послушайте песента:

https://www.youtube.com/watch?v=jK2muOTUq30


 

 

 

 

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 754
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 767399