Петък, Май 07, 2021
Новини

70 години от подвига на Димитър Списаревски

       На този ден преди 70 години - 20 декември 1943г., в небето над София се разиграва нова неравна битка между шепата български орли и връхлитащите от всички страни британски и американски лешояди. Битка на живот и смърт. Битка, за спасяването на колкото се може повече мирни жители на българската столица, осъдени на смърт от правителствата на Великобритания и САЩ.
       По време на тази въздушна битка извършва своя величав подвиг и Димитър Списаревси. Останал без "джепане", той не остава безучастен свидетел при вида на готвещата се бомбандира незасегнат досега жилищен квартал бомбандировъчна формация. С пълна газ неговият Месершмит се врязва във водача, принуждавайки останалите вражи машини да побягнат панически от бойното поле.
         На лобното място на героя има поставена паметна плоча. Но името му десетилетия наред бе потънало в забвение. Без паметник в София и в родния му Добрич. За сметка на това, наследниците на тия, които скриха името и подвига му, издигнаха паметник на военно престъпниците, избивали с тежки авиобомби беззащитните български майки и деца. Позор и вечно проклятие за тях!
         Храбрият български орел Димитър Списаревски ще остане вечно жив в сърцата на хилядите български патриоти, милеещи за своето древно и велико Отечество! Чест и слава на героя! Нека бъде вечна светлата му памет!

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 754
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 767381