Петък, Май 07, 2021
Новини

Думата "мъченик"

Днес, Православната църква празнува Деня на християнското семейство.

Междувременно, ще прелистим значението на думата "мъченик".

Мъченик е човек, който е преследван и измъчван за своята християнска вяра, с готовност е приел страданията и смъртта в името на Христос.

Мъченици се срещат в цялата история на човечеството. Особено по времето на Христа, през първи век, а след това още три века когато са били преследвани яростно в Римската империя. Това са хора, които са изповядвали страстно и разпространявали своята вяра. Затова са били измъчвани и убивани с най-голяма жестокост, хвърляни са на лъвовете.

200px-saint_andreas.jpg - 22.90 Kb

Но те с готовност и радост  са приемали страданията. По този начин, с личния си пример са пивличали много последователи. Затова християнството се разпространява на големи територии с необикновена сила.

Така стигаме до значението на думата. Според мен, мъчениците, благодарение на своята силна вяра и християнска култура, са развили преживе една много обострена интуиция и усещане за присъствието на Бог. Тази силна вяра им помагала да преодоляват болката и страданията. Тези блажени хора постоянно са общували с Бога и в молитвите си и  са давали упование и сила на разколебаните.

Ето защо на гръцки думата за мъченик е "мартир" или "мартирас", както е известна в наше време,  "μάρτυρας" и означава "свидетел".

Свидетел за съществуването на Бог и за вечния живот.

simvol.jpg - 5.42 Kb

Днес, звученето на думата (мартир) и нейното значение са се  разпространили на почти всички езици - латинските- Италия, Испания и др. , в английския и френския и т.н.

Изразявам надежда, че нашата Българска православна църква ще канонизира за светци много от мъчениците на вярата в устояването им по вемето атеистичния комунистически режим. За всички наши действия се изисква вяра, сила и смелост. И смиреност, разбира се.

Честит празник на всички български и православни семейства !

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 754
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 767395