Петък, Май 07, 2021
Новини

92 години от кончината на Арсений Костенцев - 6 ноември 1921г.

         На 6 ноември 1921г. в София предава Богу дух един от най-бележитите ни възрожденци, участникът в борбите за църковната ни независимост и в революционната борба за националното ни освобождение Арсений Георгиев Костенцев, роден на 10 август 1842г. в Струмишкото Ново село в Македония.
         Шестнадесетгодишен чете на български по време на литургията за Петровден, поради което разгневения гръцки владика организира опит за убийството му. През 1860г., вече учител, разкрива първото новобългарско училище в Струмишко. Изпраща народни песни на Стефан Веркович, учасва активно в църковните борби, поддържа връзка с най-видните личности по онова време. Като учител в Горна Джумая през 1872г. основава местния Революционен комитет на създадената от Васил Левски Вътрешна Революционна Организация.
         След Освобождението продължава своята дейност в отново поробените български земи. След многобройни подли клевети от проклетите фанариоти, е принуден да бяга в свободна България, където към края на живота си пише своите спомени.
         Арсений Костенцев ще остане вечно жив в народната памет. Мир на праха му! 

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 754
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 767422