Петък, Май 07, 2021
Новини

128 години от сръбската агресия срещу България - 2 ноември 1885г.

         На 2 ноември 1885г. сръбската държава извършва една от най-подлите си постъпки спрямо България – обявява й война в един решителен за младата ни държава момент. Очаквайки Османската империя да отговори на Съединението с настъпление на своята Източна армия и окупиране на Южна България, правителството съсредоточава основните сили на Българската армия в състава на Източния корпус. Но ударът е в гръб, от „братска” Сърбия, така умилено възхвалявана и до ден днешен от предатели и родоотстъпници.
         Обосновавайки се с демагогското и лицемерно „равновесие на силите”, не само Сърбия, но и Румъния и Гърция предявяват претенции за земи, от хилядолетия населени с българи и исконна част от Българското землище. Разрешение от Великите сили получава само Сърбия, в плановете на чийто крал покрай присъединяването на Видин и София, влиза окупацията на цяла България, а в перспектива и на Македония.
         На 2 ноември 1885г. сръбската агресия е в ход. Но малобройния Западен корпус успява да забави настъплението на врага. От изток, с безпримерни в световната военна история пеши маршове, пристигат полковете на Източния корпус. Изминавайки около 130 километра само за денонощие и половина, те се хвърлят в боя и обръщат врага в безредно бягство.
         На 5 ноември, в решителното сражение при Сливница, сръбската Нишавска армия е разгромена и започва отстъпление, въпреки двукратното си превъзходство. На 12 ноември Българската армия навлиза в сръбска територия. На 15 ноември пада Пирот. На 16 ноември, след ултиматум на главния подстрекател на войната – Австроунгария, бойните действия са спрени. На 19 февруари 1886г. в Букурещ е подписан мирният договор.
         Бляскавата победа на младата Българска войска под командването на княз Александър Батенберг и неговите капитани утвърждават Съединението, спечелвайки уважението на европейската общественост и военни среди. Съединената Българска държава започва своя бърз възход, ставайки водеща сила на Балканите и една от най-развитите държави в Европа.
         Чест и слава на героите! Бог да прости войните, паднали в тази братоубийствена война! Мир на праха им! 

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 754
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 767439