Петък, Май 07, 2021
Новини

120 години от основаването на ВМОРО

На 23 остомври 1893г. шестима млади български патриоти от отново поробената Македония, основават в Солун, по думите на д-р Христо Татарчев, Македонска Революционна Организация, ръководена от Централен Македонски Революционен Комитет, известна от начало и ката Български Македоно – Одрински Революционни Комитети.

Около това ядро с течение на времето се разгръща мощна национално – освободителна организация на българите от останалите под робство след подлата намеса на Европейските сили и позорния за тях Берлински договор български земи.

Под нейно ръководство е проведено Илинденско – Преображенското въстание от 1903г. Бойните чети на Организацията формират Македоно – Одринското опълчение и 11-та пехотна Македонска дивизия.

ВМОРО (преименована след 1919г. във ВМРО), десетилетия наред всява страх и ужас сред враговете на народа и Отечеството, били те външни или вътрешни. Най-накрая предатели и шпиони успяват да нанесат й тежки удари и да я ликвидират. Но „не се гаси туй, що не гасне”. Българският дух е безсмъртен, и въпреки новия погром, извършен над възродената Организация от наследниците на ликвидаторите, Той ще изведе народа към спасението.

Бог да прости героите, отдали силите си и живота си, много от тях мъченически, за своя народ и своето Отечество! Вечна да остане светлата им памет!

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 754
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 767443