Петък, Май 07, 2021
Новини

101 години от битката за Родопската Шипка

На 21 октомври 1912г. в района на днешния Смолян се разиграва един драматичен и величав епизод от Балканската война, решил съдбата на Родопите. След настъплението на Родопския отряд и освобождението на Средните Родопи, българските войски се оттеглат при известието за настъпващия 40 000-ден османски корпус. На заповедта не се подчинява само полковник Владимир Серафимов, който повежда своя 21-ви Средногорски полк срещу врага.

Сблъсъкът на двете армии е при кота 1311 междуселата Аламидере и Палас. Цял ден храбрите Средногорци отблъскват напиращия враг, чието числено превъзходство е смазващо. „До един ще измрем, но няма да отстъпим! Не може да оставим тези села, които вчера ни посрещаха като освободители да бъдат унищожени от турците.”

Привечер изпратената в обход 2-ра дружина атакува с мощно „Ура” левия фланг на Кърджалийския отряд. Полковник Серафимов вдига изнемощелите бойци в контраатака на нож. Под звуците на „Шуми Марица”, с мощно „Ура” политат напред и останалите три дружини. Зашеметеният от двустранния удар противник панически побягва от бойното поле.

В резултат на тази героична саможертва са освободени Родопите и Беломорието. Подвигът на Средногорци остава вечно жив в сърцата на признателните потомци. Село Аламидере е преименувано на Полковник Серафимово, а кота 1311 - на връх Средногорец, наречен през 1939г. от самия Смолянски мюфтия „Родопската Шипка”.

Вечна слава на героите, сражавали се за народа и Отечеството! Бог да ги прости!

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 754
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 767389