Петък, Май 07, 2021
Новини

116 години от рождението на Владо Черноземски

На 19 октомври 2013г. се навършват 116 години от рождението на големия български герой Владо Черноземски, изпълнил с цената на собствения си живот издадената от ВМРО смъртна присъда над един от най-големите злодеи в Европа – сръбския крал.

Роден е под името Величко Димитров Керин в Пещерското село Каменица, днес квартал на Велинград. По време на Първата световна война служи във 2-ра пионерна дружина. През 1922г. се включва в редовете на ВМРО и става един от най-смелите и жертвоготовни четници, а през 1924г. е прикомандирован към ЦК за специални операции. През 1932г. е изпратен като инструктор в „Усташа”. Като такъв на 9 октомври 1934г. в Марсилия екзекутира осъзения на смърт от ВМРО сръбски крал.

Владо Черноземски е една от най-великите личности в Българската история. Неговият подвиг вдъхна надежда на милиони страдалци, стенещи под жестоката сръбска тирания, за която известен френски журналист се произнася категорично: „Познавате башибозука, нали? Е, те бяха агънца в сравнение със сърбите.”

Владо Черноземски принесе в жертва живота си на олтара на Отечеството за свободата и добруването на своя многострадален български народ. Дълбок поклон пред светлата му памет!

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 754
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 767400