Петък, Май 07, 2021
Новини

86 години от кончината на генерал Пантелей Киселов - 14 октомври 1927г.

На 14 октомври 2013г. се навършват 86 години от кончината на един от най-прославените български военначалници – победителят при Тутракан – генерал Пантелей Георгиев Киселов.

На 20 години завършва Военното училище и започва своята 36-годишна служба на Отечеството. През войните за национално обединение командва два от най-добрите полка в Българската армия – Дунавският и Приморският.

Връх в бойната му кариера е командваната от него операция по превземането на „непревзимаемата” Тутраканска крепост. Само три години след Одрин светът е отново изумен от духа и силата на българския воин, извършил нещо невъзможно за никой друг. Едва 36 часа са необходими на нашите войни под умелото ръководство на генерал Киселов да унищожат вражеския гарнизон на непристъпната крепост, пленявайки по-голямата част от него. Подсигурила своя тил, ІІІ армия на генерал Стефан Тошев разгромява и прогонва от Добруджа двойно превъзхождащите я руски, румънски и сърбо - хърватски войски.

Последните години от своя живот генерал Пантелей Киселов, един от най-достойните български синове, прекарва в мизерия, забравен от управляващата шайка народни изедници, за които понятията служба на Родината, чест и доблест, са чужди и непонятни. На 14 октомври 1927г., девет дни преди да навърши 64 години, той тихо предава Богу дух. На 7 декември 1934г. на негово име е прекръстено едно от добруджанските села.

Нека бъде вечна светлата му памет! Бог да го прости!

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 754
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 767396