Петък, Май 07, 2021
Новини

Филмът за Постоль Войвода бе показан и в Несебър

Филмът за Постоль Войвода бе показан и в Несебър

След Бургас, Хасково и София, филмът "Ениджевардарското слънце. По следите на Апостол Войвода 100 години по-късно“ бе представен и в Несебър. Преди самата прожекция кратко представяне на филма направиха Георги Дракалиев - съавтор на филма и Атанас Драмчев - председател на ВМРО Несебър. Те поясниха, че мероприятието е посветено на 135 години от Освобождението на България и 132 години от рождението на Тодор Александров. В рамките на половин час филмът представя легендарния войвода Апостол Петков Терзиев и неговата борба. Засегнат е и въпроса за сегашното положение на българите в Беломорска Македония.

403-1.jpg - 23.20 Kb

След прожекцията несебърските фолклорните формации Македонка и Българка представиха кратка програма. От двете формации бе изказано пожелание за създаването на повече филми от този род, разказващи  за нашата обща родова памет на българите-бежанци от Мала Азия, Македония и Тракия. Сред публиката на това представяне, организирано от ВМРО Несебър и Сдружение Вардарско слънце Несебър, присъстваха както несебърци, така и гости от Равда, Свети Влас и др., а така също и заселници от Руската федерация, дошли по нашето Черноморие в последните години.

4.03-2.jpg - 29.10 Kb

4.03-3.jpg - 30.35 Kb

4.03-5.jpg - 23.65 Kb

4.03-4.jpg - 31.87 Kb

4.03-6.jpg - 22.54 Kb

 

п.с. Събитието завърши с кръшни тракийски  и македонски хора, поведени от хористките на „Македонка”  , привличайки и публиката,  под изпълненията на хор „Българка”.  Финално слово прозвуча от Виолета, от името на Тракийския Клуб. Изразена беше общата съдба на българите – бежанци от Македония и Тракия, приютили се, спасили се и събрали се заедно в пределите на Майка България, израз на което е Паметникът, построен в градинката, до кафене „Селект”.

п.п.с. от Георги Дракалиев: " В Несебър такива срещи винаги минават в автентична, "македонска" атмосфера. Пеят се македонски песни, по-възрастните говорят на диалект, някои от тях дори са наследници на четници и войводи от Ениджевардарско...Голямо удоволствие е да си сред тях :))) "

Снимка: vardarsko.org
При ползване или копиране на материали от страницата, моля посочвайте източника!

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 754
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 767426