Петък, Май 07, 2021
Новини

Изкуството е моят живот

Ще представя спомена за голямата оперна певица, Галина Павловна Вишневская. Известна с  изпълнието на  ролите на Татяна на Евг. Онегин, Керубино Марчелина "Сватбата на Фигаро", мадам Бътерфлай на Пучини (Чо Чо Сан), Аида и Реквием на Верди, Дама Пика на Чайковски. Помнят я в  ролята на Катерина Измайлова на Шостакович, в произведения на Бетховен и мн. други. Да не забравяме, че тази забележителна жена е играла главна роля в живота на Болшой театър в определени периоди на съществуването му.

Завършила живота си преди една година на 86 години.

galina-vishnevskaja.jpg - 26.46 Kb

Галина Павловна е причината за това, известният виртуозен музикант Мстислав Ростропович (неин съпруг),  да бъде това, което е днес сега. Наистина, когато през 1974 година двамата успяват да уредят живота си далеч от Съветския съюз, в Париж, главна роля започва да играе Ростропович. Той е наистина голям музикант, виончелист, пианист, педагог. Разбира се, за да бъде толкова ивестен и да бъде обявен от вестник "Таймс" като "най-големият жив музикант", роля изиграва и фактът, че е  политически ангажиран. Политиката се намесва нвсякъде.

Той е с отнети права на съветски гражданин. Символизира борбата на ителектуалците срещу твърдата ръка на съветския комунизъм.

За разлика от Галина, Ростропович има благороднически произход. Неговият баща Леополд потомък на полски аристократи, също е много известен виончелист на запад. Но Галина, с нейната царствена хубост, с изумрудените си очи и със силата на характера си, е в основата на изграждането на това необикновено музикално семейство.

Двамата имат бляскава музикално-артистична кариера във Франция и САЩ. Няма да споменавам многобройните награди, на които те са носители.

По-късно Горбачов възстановява техните права на съветски граждани през 1990г., а по времето на Елцин, 1991г. се осъществява бляскавото им завръщане в Русия.

Слава Ростропович умира от сърдечна недостатъчност в Моска през 2007. Изкуството е моят живот", обича да казва голямото сопрано Галина Павловна, отишла си от този свят на 11 ти декември, 2011 год.

 

 

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 754
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 767402