Четвъртък, Февруари 25, 2021
Новини

Новините

15 ноември 2015 - 5 г. от последната обсада на Несебър

На 15 ноември 2015 се навършват 5 (ПЕТ!) годинi от протестите на местните жители срещу акция на държавните органи за разрушаване на определени постройки в старата част на Несебър. Още вечерта провлакът към Стария Несебър бе блокиран от автомобили и граждани. След като не успяха  да да влязат по суша, органите на реда, екипирани с каски втора употреба с надпис Freistaat Bayern (Свободна държава Бавария,  НЕ БЪлгария! ), атакувахa града с катери и успяха да слязат на пристанището.

Затворници с надписи ЗАТВОРА БУРГАС под бурните освирквания на събралото се множество разруши два магазина в района около Старата Митрополия. Всички централни телевизии започваха новините с тези събития, разиграли се в Несебър.

Относно статута на Стария Несебър като едновременно исторически паметник и жив град, продължава да се работи. Някои от лидерите на протестите се кандидатираха за общински съветници в несебърския общински съвет и днес са народни избраници, други не успяха.

C’est la vie -  както беше казал Бай Сенека или галиба Лао Дзъ :) ?

Заб. Материалът е копиран 1 към 1 от материала от 2011 година

Снимки: Канал 1 - БНТ 1 (полицаи и затворници) и Nessebar oldest city in Europe (полицай с каска втора употреба Freistaat Bayern и полицаи със щитове)

Всеки автор изказва свое лично мнение и сайтът vardarsko.org не носи отговорност за изказаните мнения.

При ползване или копиране на материали от страницата, моля посочвайте източника!

Пропусната годишнина

В еуфорията около местните избори 2015, пропуснахме една важна героична дата в българската история. На 19 ти октомври се навършват 90 години от вероломното нападение на Гърция в пределите на България през Петрич в далечната 1925 година. За тези събития, нашият патриотичен сайт е посветил статия в рубриката "история".

Гръцките войски нахлуват през границата на споменатата дата, като използват един от най-изтърканите формални поводи - граничен инцидент. Петрич е обкръжен, а част от гръцките военни части се предвиждат на север. По пътя нашествениците грабят, изнасилват, отвличат добитък. От безчинствата най-много страдат петричките села.

Жестоките санкции от Ньойския договор не ни дават възможност да поддържаме нормална войска и въоръжение. Ето защо срещу агресора са изпратени четите на ВМРО, граничарскии отряди и народното опълчение.

240px-georgi_vandev.jpg - 58.78 Kb

войводата Георги Въндев, организирал защитата на Петрич

В резултат на проявената храброст и героизъм на защитниците, завоевателят е отблъснат за около десетина дни, понасяйки на места големи жертви. Обществото на народите също излиза с решение на неговата комисия да осъди и накаже гръцата страна да изплати на България 30 милиона лева. Милион и двеста са предадени на петричани за да покрият щетите от безчинствата. Те се отказват лично да се възползват от средствата и отделят парите за построяването на гимназия. След време сумата и изчерпана, а строежът недовършен. Гражданите и жителите около Петрич събират допълнителна сума и през 1929 година, Петричката гимназия отваря врати.

Скоро след това гръцкият премиер, дал нареждането за нахлуването, генерал Теодорос Пангалов, е съден и разстрелян.

Така приключва кратковременната война на 29 октомври, 1925 година. Поредната славна и една от малкото успешни и справедливи за България станица е затворена.

Пропусната годишнина

В еуфорията около местните избори 2015, пропуснахме една важна героична дата в българската история. На 19 ти октомври се навършват 90 години от вероломното нападение на Гърция в пределите на България през Петрич в далечната 1925 година. За тези събития, нашият патриотичен сайт е посветил статия в рубриката "история".

Гръцките войски нахлуват през границата на споменатата дата, като използват един от най-изтърканите формални поводи - граничен инцидент. Петрич е обкръжен, а част от гръцките военни части се предвижват на север. По пътя нашествениците грабят, изнасилват, отвличат добитък. От безчинствата най-много страдат петричките села.

Жестоките санкции от Ньойския договор не дават възможност на страната ни да поддържа нормална войска и въоръжение. Ето защо срещу агресора са изпратени четите на ВМРО, граничарскии отряди и народното опълчение.

240px-georgi_vandev.jpg - 58.78 Kb

войводата Георги Въндев, организирал защитата на Петрич

В резултат на проявената храброст и героизъм на защитниците, завоевателят е отблъснат за около десетина дни, понасяйки на места големи жертви и други загуби.

Балгария печели тази кратковременна война срещу вероломен агресор, знаещ, че в резултат на санкциите на договора от Версай, не разполага с пълноценна войска и въоръжение. Отбраната се е водила под държавното управление от паравоенни образувания.

Обществото на народите също излиза с решение.

На база проучените данни от спешно сформираната комисия, Обществото на народите наказва гръцата страна да изплати на България 30 милиона лева. Милион и двеста са предадени на най-пострадалите петричани за да покрият щетите от безчинствата. Те се отказват лично да се възползват от средствата и отделят парите за построяването на гимназия. След време сумата е изчерпана, а строежът недовършен. Гражданите и жителите около Петрич събират допълнителна сума и през 1929 година, Петричката гимназия отваря врати.

Скоро след това гръцкият премиер, дал нареждането за нахлуването, генерал Теодорос Пангалов, е съден и разстрелян.

Така приключва кратковременната война на 29 октомври, 1925 година. Поредната славна и една от малкото успешни и справедливи за България страници е затворена.

27 август 2015 - 4 години от старта на интернет страницата vardarsko.org

На 27 август 2011 (точно преди четири години) се появи първият материал на Страницата за позитивни новини и история vardarsko.org.

За тази четири  години страницата има над 250 000 уникални посещения. За голямо съжаление липсата на брояч ни лишава от възможността да проследим откъде идват тези посещения.Четири са основните рубрики: История, Православие, Култура и Новини.

Най-посещаваните статти по теми са:

История:

1.1. Добро поле. Подпоручик Мазгалов (? - 1918) - 1433 посещения

2. Третият щурм на Дойран - 1918г. - 1309 посещения

3. На 7 януари 1945 г. в Македония започва "Кървавия Божик" - 1231 посещения

Православие:

1. Православните храмове в Община Несебър - 2758 посещения

2. Православните храмове в Община Малко Търново - 1938 посещения

3. Православните храмове в Община Бургас - 1866 посещения

Култура:

1. 7 причини да посетим село Баня (до Иракли), общ. Несебър - 1615 посещения

2. Културна програма на Община Несебър - Май 2012 - 1362 посещения

3. Културна програма на Община Несебър - Юни 2012 - 1205 посещения

При ползване или копиране на материали от страницата, моля посочвайте източника като поставите хипервръзка!

Още статии...

Страница 3 от 92

3
Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 753
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 748086