Неделя, Октомври 20, 2019
Новини

Новините

2016 - Година на маймуната

2016 - Година на маймуната

 

"Родена във въздуха" - документален филм за репресиите над българите в Северна Гърция

На 1-ви декември 2015 г. от 19.00 ч. в Дома на киното в София бе премиерата на филма "Родена във въздуха". Това е документален проект, посветен на непопулярната и до днес тема за репресиите и последователната  асимилация на коренното българско население, живеещо в Северна Гърция. Автор на този филм са журналистите Максим Караджов и Цветан Томчев.

Филмът е част от нашия по-голям проект за представяне на големи български общности извън пределите на днешна България., каза в интервю за “Хоризонт до вас“ Максим Караджов.

Чрез съдбата на известната народна певица Любка Рондова, която е родена в Костурско – днешна Северна Гърция, представяме съдбата на десетки хиляди такива българи, които са или изселени, или насилствено погърчени и днес открихме как живеят в страх да изразят своята идентичност.

През Гражданската война в Гърция (1946-1949 г.) Любка Рондова е прогонена от Егейска Македония заедно с 28 000 деца, повечето българчета. След близо 60 години тя, заедно с авторите на филма, се завръща в родната си къща, където вижда обезлюдените български села в Костурско и страхът у малкото й връстници, останали там с погърчени имена.

Във филма показваме и нещо важно- защо след Втората Световна война при разпределянето на порциите на Балканите е обособена Република Македония и защо е направен опит да се македонизира населението на Благоевградския окръг?

Снимка: ilialukov.com и Цветан Томчев

Източник: Българско национално радио

„Равда през горнилото на времето“ и „Полъх от Вардарския юг“ бяха представени в София*

На 17декември в зала 19 на ИЕФЕМ-БАН се състоя представянето на книгите на Иван Бабев и Виолета Офилова – „Равда през горнилото на времето” и „Полъх от вардарския юг”. На събитието присъстваха представители на старите македонски родове в София, сред които и правнука на Марко Цепенков, студенти от СУ „Св. Кл. Охридски” специалност етнология, докторанти от Р. Македония и представители на ИЕФЕМ-БАН. Книгите са ценен извор за историята и ентокултурното наследство на българите от Долновардарско.


Авторите повече от двадесет години събират сведения за бита и вярванията на бежанците от Егейска Македония в гр. Несебър и околните села, както и на техни родственици в дн. Гърция. Събраните песни, приказки и легенди, пословици, поговорки и гатанки, детски игри и залъгалки са написани на местния диалект и са ценен извор за изучаването на традиционната култура на народа ни от този регион от етнолози, фолклористи, езиковеди, социални психолози и др.

Иван Бабев е един от инициаторите и учредителите на Македонско дружество "Вардарско слънце" – гр. Несебър, председател на Клуба на потомците на бежанците от Македония "Памет" и съпредседател на Македонското културно – благотворително братство "Тодор Александров" в гр. Несебър.

Част от събраните старинни песни бяха изпълнени от групата за автентичен фолклор „Вардарка” при народно читалище „Гоце Делчев” от с. Равда.

* Заглавието е на vardarsko.org

Текст и снимки: Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН

15 ноември 2015 - 5 г. от последната обсада на Несебър

На 15 ноември 2015 се навършват 5 (ПЕТ!) годинi от протестите на местните жители срещу акция на държавните органи за разрушаване на определени постройки в старата част на Несебър. Още вечерта провлакът към Стария Несебър бе блокиран от автомобили и граждани. След като не успяха  да да влязат по суша, органите на реда, екипирани с каски втора употреба с надпис Freistaat Bayern (Свободна държава Бавария,  НЕ БЪлгария! ), атакувахa града с катери и успяха да слязат на пристанището.

Затворници с надписи ЗАТВОРА БУРГАС под бурните освирквания на събралото се множество разруши два магазина в района около Старата Митрополия. Всички централни телевизии започваха новините с тези събития, разиграли се в Несебър.

Относно статута на Стария Несебър като едновременно исторически паметник и жив град, продължава да се работи. Някои от лидерите на протестите се кандидатираха за общински съветници в несебърския общински съвет и днес са народни избраници, други не успяха.

C’est la vie -  както беше казал Бай Сенека или галиба Лао Дзъ :) ?

Заб. Материалът е копиран 1 към 1 от материала от 2011 година

Снимки: Канал 1 - БНТ 1 (полицаи и затворници) и Nessebar oldest city in Europe (полицай с каска втора употреба Freistaat Bayern и полицаи със щитове)

Всеки автор изказва свое лично мнение и сайтът vardarsko.org не носи отговорност за изказаните мнения.

При ползване или копиране на материали от страницата, моля посочвайте източника!

Още статии...

Страница 2 от 92

2
Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 752
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 600598