Неделя, Март 07, 2021
Новини

Новините

129г. от сръбската агресия срещу България - 2 ноември 1885г.

PlasheshtijatVoinVidin

След Съединението от 6 септември 1885г., съседните държавици надават кански вой. Обосновавайки се с демагогското и лицемерно „равновесие на силите”, не само Сърбия, но и Румъния и Гърция предявяват претенции за земи, от хилядолетия населени с българи и исконна част от Българското землище. Разрешение за военни действия от Великите сили получава само Сърбия, в чиито планове освен присъединяването на Видин и София, влиза окупацията на цяла България.
На 2 ноември 1885г. сръбската агресия е в ход. Но малобройния Западен корпус успява да забави настъплението на врага. От изток, с безпримерни в световната военна история пеши маршове, пристигат полковете на Източния корпус. Изминавайки около 130 километра само за денонощие и половина, вместо за четири, както е по „европейските стандарти”, те се хвърлят в боя и обръщат врага в безредно бягство.
Бляскавата победа на младата Българска войска под командването на княз Александър І Батенберг и неговите капитани утвърждават Съединението, спечелвайки уважението на европейската общественост и военните среди. Съединената Българска държава започва своя бърз възход, ставайки водеща сила на Балканите и една от най-развитите държави в Европа.
Чест и слава на героите! Бог да прости войните, паднали в тази братоубийствена война! Мир на праха им!

Снимка:  Ивайло Милушев/ novanews.bg - Паметникът на „Плачещия воин” във Видин, който символизира мъката на войника- победител в една братоубийствена война

Всеки автор изказва свое лично мнение и сайтът vardarsko.org не носи отговорност за изказаните мнения.

При ползване или копиране на материали от страницата, моля посочвайте източника като поставите хипервръзка!

102г. от битката за Родопската Шипка - 21 октомври 1912г.

         На 21 октомври 1912г. в западните Родопи се разиграва един немислим за световната военна мисъл срещен бой. Срещу настъпващият османски пехотен корпус, наброяващ 40 000 войници, се изправя един единствен български пехотен полк – 21-ви Средногорски, командван от полковник Владимир Серафимов. Неговите едва 5 000 бойци са твърдо решени да не допуснат повече врагът да гази свещенната Родопа планина. „До един ще измрем, но няма да отстъпим.”
         Сблъсъкът на двете армии е при кота 1311 между селата Аламидере и Палас. Численото превъзходство е осем турци срещу един български войник! Цели осем часа българските лъвове се сражават с непрекъснато прииждащите нови табори. Привечер полковник Серафимов вдига изнемощелите бойци в последна контраатака на нож. Под звуците на „Шуми Марица”, с мощно „Ура”, политат напред Средногорските юнаци. И става чудо! Зашеметеният противник панически побягва от бойното поле.
         Вечна слава на героите, сражавали се за народа и Отечеството! Бог да ги прости!

Ден на народните будители - 1 ноември

         На този ден, 1 ноември, честваме светлата памет на хилядите български родолюбци, които със своето свято дело осветиха тъмната робска нощ и събудиха двойно поробения многострадален български народ за нов живот.
         Българският дух показа на света културното и цивилизационното превъзходство на българите. По времето, когато в свободна и културна Европа грамотните хора са били само един на всеки хиляда, в поробена България на хиляда българи грамотните са били сто пъти повече, отколкото на запад. Защото Българският дух произхожда от самия Създател.
         Дълбок поклон пред светлата памет на Народните будители!

102г. от падането на Лозенград

На 12 октомври 2014г. се навършват 102 години от победоносното навлизане на българските войски в Лозенград, втората по сила и значимост военна крепост на Османската империя.
Изненадващата поява на ІІІ Българска армия на левия фланг води до съкрушителен разгром на противника. В резултат на това мощната Лозенградска крепост, планирана да устои на многомесечна обсада, е предадена без бой. На 12 октомври 1912г. българските войски без нито един изстрел влизат в крепостта.
Зашеметяващият боен успех е постигнат изключително със силата на Българския дух, вдигнал целия Български народ за освобождението на своите братя от османския гнет и за обединението на всички българи в едно целокупно Отечество.  Вечна слава на героите!

Още статии...

Страница 10 от 92

10
Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 753
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 754683