Неделя, Октомври 20, 2019
Новини

Новините

Ден на народните будители - 1 ноември

         На този ден, 1 ноември, честваме светлата памет на хилядите български родолюбци, които със своето свято дело осветиха тъмната робска нощ и събудиха двойно поробения многострадален български народ за нов живот.
         Българският дух показа на света културното и цивилизационното превъзходство на българите. По времето, когато в свободна и културна Европа грамотните хора са били само един на всеки хиляда, в поробена България на хиляда българи грамотните са били сто пъти повече, отколкото на запад. Защото Българският дух произхожда от самия Създател.
         Дълбок поклон пред светлата памет на Народните будители!

102г. от падането на Лозенград

На 12 октомври 2014г. се навършват 102 години от победоносното навлизане на българските войски в Лозенград, втората по сила и значимост военна крепост на Османската империя.
Изненадващата поява на ІІІ Българска армия на левия фланг води до съкрушителен разгром на противника. В резултат на това мощната Лозенградска крепост, планирана да устои на многомесечна обсада, е предадена без бой. На 12 октомври 1912г. българските войски без нито един изстрел влизат в крепостта.
Зашеметяващият боен успех е постигнат изключително със силата на Българския дух, вдигнал целия Български народ за освобождението на своите братя от османския гнет и за обединението на всички българи в едно целокупно Отечество.  Вечна слава на героите!

102г. от битката за Родопската Шипка - 21 октомври 1912г.

         На 21 октомври 1912г. в западните Родопи се разиграва един немислим за световната военна мисъл срещен бой. Срещу настъпващият османски пехотен корпус, наброяващ 40 000 войници, се изправя един единствен български пехотен полк – 21-ви Средногорски, командван от полковник Владимир Серафимов. Неговите едва 5 000 бойци са твърдо решени да не допуснат повече врагът да гази свещенната Родопа планина. „До един ще измрем, но няма да отстъпим.”
         Сблъсъкът на двете армии е при кота 1311 между селата Аламидере и Палас. Численото превъзходство е осем турци срещу един български войник! Цели осем часа българските лъвове се сражават с непрекъснато прииждащите нови табори. Привечер полковник Серафимов вдига изнемощелите бойци в последна контраатака на нож. Под звуците на „Шуми Марица”, с мощно „Ура”, политат напред Средногорските юнаци. И става чудо! Зашеметеният противник панически побягва от бойното поле.
         Вечна слава на героите, сражавали се за народа и Отечеството! Бог да ги прости!

117г. от рождението на Владо Черноземски

На 19 октомври 2014г. се навършват 117 години от рождението на големия български герой Владо Черноземски, изпълнил с цената на собствения си живот издадената от ВМРО смъртна присъда над един от най-големите злодеи в Европа – сръбския крал.
Роден е под името Величко Димитров Керин в Пещерското село Каменица, днес квартал на Велинград. През 1922г. се включва в редовете на ВМРО и става един от най-смелите и жертвоготовни четници. През 1932г. е изпратен като инструктор в „Усташа”. Като такъв на 9 октомври 1934г. в Марсилия екзекутира осъдения на смърт от ВМРО сръбски крал.
Владо Черноземски е една от най-великите личности в Българската история. Неговият подвиг вдъхна надежда на милиони страдалци, стенещи под жестоката сръбска тирания, за която известен френски журналист се произнася категорично: „Познавате башибозука, нали? Е, те бяха агънца в сравнение със сърбите.”
Владо Черноземски даде живота си живота си за България и за своя многострадален български народ. Дълбок поклон пред светлата му памет!

Още статии...

Страница 10 от 92

10
Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 752
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 600624