Неделя, Март 07, 2021
Новини

Новините

87 години от гибелта на Мара Бунева - 14 януари 1928г.

На 14 януари 2015г. се навършват 87 години от великата саможертва на героичната дъщеря на българския народ Мара Николова Бунева. На 13 януари 1928г. на стария каменен мост над Вардара тя изпълнява издадената от ВМРО присъда над най-големия сръбски злодей в Скопие, след което сама слага край на младия си живот.
Конкретен повод за присъдата са изключително жестоките и нечовешки инквизиции, на които този урод подлага арестуваните български студенти - македонци, осъдени впоследствие на дълги срокове затвор.
Приемайки възложената й лично от водача на ВМРО Иван Михайлов задача, Мара Бунева отхвърля категорично възможността да попадне жива в ръцете на сръбските касапи. Заминава за Скопие с пълното съзнание, че път назад за нея няма. Остава само пътят напред - през саможертвата към безсмъртието.
Вечна памет на героинята!

Снимкa: Утрински вестник

Всеки автор изказва свое лично мнение и сайтът vardarsko.org не носи отговорност за изказаните мнения.

При ползване или копиране на материали от страницата, моля посочвайте източника като поставите хипервръзка!

Честит празник !

Честит Никулден!

Да са щастливи имениците! Прочетете статията "Моят Никулден - пътепис" в рубриката "Православие" под номер 3.

pict0103.jpg - 20.42 Kb

статуята на Свети Никола в двора на базиликата, в която се съхраняват мощите на Светията в град Бари, Италия.

Паметникът е подарък от Руската държава на народа на Бари.

Скулптурата е дело на известния руски художник от грузински произход Зураб Церетели.

 

Коя е Ellen Radka Toneff?

За джаз певицата Радка Тонефф не се знае много в България, но в Норвегия името и е със статут на национална гордост. За съжаление през 1982 г. тя умира само на 30 годишна възраст. Обстоятелствата около смъртта и са не изяснени и до сега. Нейното тяло е намерено безжизнено в един от парковете на Осло, а предположенията са, че смъртта и е причинена от свръх доза лекарства или бяла смърт. През 2001 г. е учредена награда на нейно име от 24 000 крони за принос към норвежката култура. Тази награда е изключително престижа и се печели от малък брой хора.

Тя е дъщеря на българския емигрант Тони Тонев и Сис - Лилиан -Тонеф. Баща й е човек с различни артистични способности. Учи оперно пеене при Христина Морфова, участва в различни фолклорни ансамбли, свири на акордеон и пиано, работи като професионален фотограф, включително и в престижната за времето си чешка киностудия "Барандов" през 1948 г. Чрез него Радка от дете се докосва до красотата на българската народна музика и бит.

Като малка проявява интерес към клавишните инструменти. Следват уроци по пиано от шестгодишна възраст. Шестнадесетгодишната тийнейджърка е поканена за солистка на ритъм & блус група от Колботен - квартал на Осло. По време и след завършване на консерваторията водещи джазмузиканти често я канят за участия. Житейският път на Радка е свързан с името на басиста Арилд Андерсен - дългогодишен близък приятел, колега и неин продуцент.

През 1974 г. е създаден "Радка Тонеф квинтет". През 1977 г. излиза и първият й албум "Winter poem", посрещнат с голям интерес от меломаните и музикалната критика. До фаталната 1982 г. Радка записва още три албума: "It don't come easy", "Fairytales" и "Radka Toneff - live in Hamburg". Животът на певицата е наситен с турнета, фестивали, клубни участия и телевизионни записи. Радка е не само изпълнител. Тя често пише стиховете и музиката, които изпълнява.

Iztochnik: http://bnr.bg/plovdiv

Snimka: nrk.no

95г. от Ньойския договор - 27 ноември 1919г.

Включването на България в Първата световна война на страната обречените на разгром Германска, Австро – Унгарска и Османска империи съвсем закономерно довежда до нова национална катастрофа. Продажна и безскруполна политическа сган, ръководена от непадащ по-долу от нея монарх, присъединява Отечеството ни към сражаващата се на два фронта и притежаваща ограничени ресурси континентална коалиция. Но вонята на парите е неустоима...
Чудесата от небивалия и масов героизъм на българските войни, невъзможни и немислими за която и да е друга армия, са забравени на фона на огромните и тежки репарации, наложени от победителите. Сто хиляди български семейства остават без бащи и синове. Стотици хиляди български деца остават сираци и трябва сами да осигуряват своята прехрана. Десетки хиляди са военно инвалидите.
Хищните ни съседи отгризват хиляди квадратни километри от Българското землище, населени изцяло с българи от древни времена. Южна Добружда отново е поробена от Румъния, Западна Тракия е подарена на Гърция, а Западните покрайнини и Струмица – на Сърбия. Тях, години по-късно, френският премиер Клемансо ще нарече „чакалите на нашата победа”.
Въпреки жестокият удар, България се съвзема. Българският народ, воден от Богосътворения Български дух, само за десетилетие и половина довежда страната си до челната десетка по икономическо развитие в Европа.
Но идва нова война и нова робия – този път комунистическа. Икономически България просперира, но духът на народа е смазан. Лишеният от вярата си български народ обръща гръб на своето Отечество, което за него става вече „тази държава”. А тя лесно се заменя с друга. Станахме вече нежелано бреме в собствената си страна, в собствените си села и градове. За четвърт век клептокрация народът ни се стопи наполовина – двама зад граница, един в гробищата.
Реформите продължават с пълна сила. „Окончателното решение на българския въпрос” е само въпрос на време. Обезбългаряването на древната Българска земя е в ход и само строшаването на черупката, в която се е сврял всеки от нас, отваряйки душата си съм свещенната Православна вяра, дадена ни от нашия Създател, е в състояние да спре заличаването на народа ни от лицето на земята. Бог да ни е на помощ!

Снимка: utre.bg

Всеки автор изказва свое лично мнение и сайтът vardarsko.org не носи отговорност за изказаните мнения.

При ползване или копиране на материали от страницата, моля посочвайте източника като поставите хипервръзка!

Още статии...

Страница 9 от 92

9
Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 753
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 754708