Събота, Септември 18, 2021
Новини

Боян магът, един мит за сноби

 

На 24 ти април, на светлия празник Цветница, членове на ПП Възраждане от Несебър и Бургас опаковаха с найлон скулптурата на Магьосника Боян на територията на Морска гара в Бургас.

boy2.jpg - 79.50 Kb

 

boy.jpg - 145.11 Kb

 

Авторът на тази зловеща фигура се надява опаковалите неговата творба, на Боян магьосника, да бъдат арестувани от полицията, както посочва сайтът Флагман.

Ние също се надяваме Обществото да изчисти такива правила и критерии, че творци, създаващи произведения, накърняващи националната гордост и достойнство, представящи чужди, непознати и неприсъщи за нас, българите похвати на създаване на страшни изображения, да им бъде ограничена дейността на публични места. При създаването на паметници, които сочат историческия ориентир на нацията

Изникналият идол на човека - вълк на такова публично място на Бургас не е приет от всички, разделя Обществото, предизвика възмущението и на Българската православна църква, в лицето на Митрополит Йоаникий.

Боян има място в нашата история. Един от основателите на Богомилското движение по нашите земи. По-късно дейността на богомилите оказва влияние и е от значение за историческото развитието на Европа. Оттам произтича движението на катари и бугри. Тези идеи преминават по-късно в  протестанството в Германия и бунтовете около Френската революция. Но за личността на Боян има много малко информация.

На такъв тип творци, скулптури, талантливи или не, действащи срещу националните интереси, влияещи лошо върху естетическото и духовно възпитание на децата и на младите, да се упражни нравствен контрол за посещаваните градски места. На частни приеми, галерии и колекции те ще си намерят своите ценители. Времето създаде много такива естети.

Защото те самите се превръщат в едни творчески върколаци. Те използват модата и снобизма на обърканото ни време. Лесно и безотговорно яхват гребена на вълната, единствено за удовлетворение на собствената суета и интерес.

Добре е Обществото да се запознае кои са поръчителите.

 

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 754
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 822987