Събота, Септември 18, 2021
Новини

"Родена във въздуха" - документален филм за репресиите над българите в Северна Гърция

На 1-ви декември 2015 г. от 19.00 ч. в Дома на киното в София бе премиерата на филма "Родена във въздуха". Това е документален проект, посветен на непопулярната и до днес тема за репресиите и последователната  асимилация на коренното българско население, живеещо в Северна Гърция. Автор на този филм са журналистите Максим Караджов и Цветан Томчев.

Филмът е част от нашия по-голям проект за представяне на големи български общности извън пределите на днешна България., каза в интервю за “Хоризонт до вас“ Максим Караджов.

Чрез съдбата на известната народна певица Любка Рондова, която е родена в Костурско – днешна Северна Гърция, представяме съдбата на десетки хиляди такива българи, които са или изселени, или насилствено погърчени и днес открихме как живеят в страх да изразят своята идентичност.

През Гражданската война в Гърция (1946-1949 г.) Любка Рондова е прогонена от Егейска Македония заедно с 28 000 деца, повечето българчета. След близо 60 години тя, заедно с авторите на филма, се завръща в родната си къща, където вижда обезлюдените български села в Костурско и страхът у малкото й връстници, останали там с погърчени имена.

Във филма показваме и нещо важно- защо след Втората Световна война при разпределянето на порциите на Балканите е обособена Република Македония и защо е направен опит да се македонизира населението на Благоевградския окръг?

Снимка: ilialukov.com и Цветан Томчев

Източник: Българско национално радио

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 754
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 822984