Неделя, Октомври 20, 2019
Новини

15 ноември 2015 - 5 г. от последната обсада на Несебър

На 15 ноември 2015 се навършват 5 (ПЕТ!) годинi от протестите на местните жители срещу акция на държавните органи за разрушаване на определени постройки в старата част на Несебър. Още вечерта провлакът към Стария Несебър бе блокиран от автомобили и граждани. След като не успяха  да да влязат по суша, органите на реда, екипирани с каски втора употреба с надпис Freistaat Bayern (Свободна държава Бавария,  НЕ БЪлгария! ), атакувахa града с катери и успяха да слязат на пристанището.

Затворници с надписи ЗАТВОРА БУРГАС под бурните освирквания на събралото се множество разруши два магазина в района около Старата Митрополия. Всички централни телевизии започваха новините с тези събития, разиграли се в Несебър.

Относно статута на Стария Несебър като едновременно исторически паметник и жив град, продължава да се работи. Някои от лидерите на протестите се кандидатираха за общински съветници в несебърския общински съвет и днес са народни избраници, други не успяха.

C’est la vie -  както беше казал Бай Сенека или галиба Лао Дзъ :) ?

Заб. Материалът е копиран 1 към 1 от материала от 2011 година

Снимки: Канал 1 - БНТ 1 (полицаи и затворници) и Nessebar oldest city in Europe (полицай с каска втора употреба Freistaat Bayern и полицаи със щитове)

Всеки автор изказва свое лично мнение и сайтът vardarsko.org не носи отговорност за изказаните мнения.

При ползване или копиране на материали от страницата, моля посочвайте източника!

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 752
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 600650