Неделя, Януари 17, 2021
Новини

Пропусната годишнина

В еуфорията около местните избори 2015, пропуснахме една важна героична дата в българската история. На 19 ти октомври се навършват 90 години от вероломното нападение на Гърция в пределите на България през Петрич в далечната 1925 година. За тези събития, нашият патриотичен сайт е посветил статия в рубриката "история".

Гръцките войски нахлуват през границата на споменатата дата, като използват един от най-изтърканите формални поводи - граничен инцидент. Петрич е обкръжен, а част от гръцките военни части се предвижват на север. По пътя нашествениците грабят, изнасилват, отвличат добитък. От безчинствата най-много страдат петричките села.

Жестоките санкции от Ньойския договор не дават възможност на страната ни да поддържа нормална войска и въоръжение. Ето защо срещу агресора са изпратени четите на ВМРО, граничарскии отряди и народното опълчение.

240px-georgi_vandev.jpg - 58.78 Kb

войводата Георги Въндев, организирал защитата на Петрич

В резултат на проявената храброст и героизъм на защитниците, завоевателят е отблъснат за около десетина дни, понасяйки на места големи жертви и други загуби.

Балгария печели тази кратковременна война срещу вероломен агресор, знаещ, че в резултат на санкциите на договора от Версай, не разполага с пълноценна войска и въоръжение. Отбраната се е водила под държавното управление от паравоенни образувания.

Обществото на народите също излиза с решение.

На база проучените данни от спешно сформираната комисия, Обществото на народите наказва гръцата страна да изплати на България 30 милиона лева. Милион и двеста са предадени на най-пострадалите петричани за да покрият щетите от безчинствата. Те се отказват лично да се възползват от средствата и отделят парите за построяването на гимназия. След време сумата е изчерпана, а строежът недовършен. Гражданите и жителите около Петрич събират допълнителна сума и през 1929 година, Петричката гимназия отваря врати.

Скоро след това гръцкият премиер, дал нареждането за нахлуването, генерал Теодорос Пангалов, е съден и разстрелян.

Така приключва кратковременната война на 29 октомври, 1925 година. Поредната славна и една от малкото успешни и справедливи за България страници е затворена.

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 753
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 724926