Неделя, Март 24, 2019
Новини

79 години от гибелта на Владо Черноземски - 9 октомври 1934г.

На 9 октомври 2013г. се навършват 79 години от самопожертвувателния подвиг на Величко Димитров Керин, известен като Владо Черноземски, родом от село Каменица, днес квартал на Велинград.

През 1932г. е изпратен като инстуктор в лагера на хърватската организация „Усташа” в Унгария. На 9 октомври 1934г. с група хърватски бойци е в Марсилия, където след посещение в София, пристига югославския крал. Целта на операцията е ликвидирането на злодея, инквизирал и избил хиляди патриоти от поробените от сръбския режим народи.

Поради силната полицейска охрана, хърватските бойци не успяват да се промъкнат до автомобила. Тогава Владо Черноземски се устремява напред и изпразва от упор двата си пистолета в тирана. Посечен от началника на охраната, той пада смъртно ранен. Убити и ранени от куршумите на паникьосаните некадърни френски полицаи са единадесет френски граждани. Убит от френската полиция е и самият министър Барту.

Екзекуцията на сръбския крал нанася съкрушителен удар на сръбския план за ликвидирането на България като суверенна държава. Дошлите на власт чрез преврата на 19 май 1934г. щедро финансирани от Белград предатели – звенари, планират да избият царското семейство и включването на България като област в състава на Югославия. Саможертвата на Владо Черноземски отнема главния коз на предателите и позволява на цар Борис ІІІ да затвърди суверенитета на България.

Владо Черноземски е отнесен за разпит в полицията, но без да му бъде оказана медицинска помощ от „хуманните” френски власти, привечер предава Богу дух. Нека бъде вечна светлата памет на героя!

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 752
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 508740