Понеделник, Май 27, 2019
Новини

101 години от началото на Балканската война - 5 октомври 1912г.

На 5 октомври 2013г. се навършват 101 години от началото на Балканската война. Войната, която трявбаше да доведе до националното обедитение на българския народ в границите на Българското землище, обединяващо Мизия, Тракия и Македония.

Причините за обявяването на Балканската война са идентични с тези, довели до Освободителната война 35 години по-рано. А това е нежеланието на управниците на Османската империя, подкрепяни тайно или явно от Европейските сили, да прекратят произволите и дискриминацията над християнското население на империята и то да получи политическа автономия.

Балканската война е пряко следствие от престъпния и позорен за Европа Берлински договор, разпокъсал жестоко българския народ и напълно умишлено създал предпоставките за нов военен конфликт, за нов пожар, в огъня на който да изгорят още стотици хиляди хора, в огровното си мнозинство българи.

Балканската война можеше да бъде избегната, ако Европейските сили не говореха едно, а вършеха друго. Тяхното лицемерие и липса на морал разпалиха и следващите войни на Балканите и в Европа, донесли разруха и смърт за милиони хора. Но всеки ще си понесе заслуженото. Бог вижда!

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 752
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 523988