Неделя, Март 24, 2019
Новини

135 години от Кресненско - Разложкото въстание - 5 октомври 1878г.

Веднага след като са оповестени решенията на позорния за Европа конгрес в Берлин, разпокъсал жестоко току-що освободена България, българското население в Македония започва бурни протести. Великите сили остават глухи за воплите на страдалците. В резултат на това македонските българи започват стихийна борба за своето освобождение.

Под ръководството на митрополитите Натанаил Охридски, Кирил Скопски, Методи Кусев, на Димитър попГеоргиев, Васил Диамандиев, войводата дядо Ильо Малешевски и други, борбата придобива организиран характер и на 5 октомври 1878г. Македонското въстание избухва. Въпреки първоначалните успехи, въстанието към февруари 1879г. е потушено. Опожарени са много градове и села, над 25 000 души бягат в България.

Македонското въстание от 1878г. показва на света ясно и недвусмислено, че българският народ няма да се примири с безчовечното и варварско злодеяние от страна на европейските управници и ще продължи борбата за националното си обединение. Но същите тези европейски управници и техните подли слуги предатели и родоотстъпници, ще предизвикат крахът на Българския национален идеал. Но това ще бъде временно, както е временно тяхното господство над света и дните им са преброени!

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 752
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 508753