Неделя, Март 24, 2019
Новини

97 години от първата въздушна победа - 30 септември 1916г.

На 30 септември 2013г. се навършват 97 години от първата победа на българската авиация във въздушен бой.

Три пъти – на 17 април, на 15 септември и на 28 септември 1916г. френски самолети извършнат полети над България, като хвърлят по няколко бомби над София и Велико Търново. Четвъртото навлизане на вражески самолет Фарман F41 е на 30 септември 1916г. българското командване е известено своевременно и за прехват излитат два Фокер Е80, пилотирани от фелдфебел Вагнер и поручик Първанов, както и два учебно – бойни L.V.G., пилотирани от фелдфебел Шулц и поручик Манов, началник на Аеропланното училище.

Противникът скоро е открит. Докато стрелците от учебните самолети го ангажират със стрелбата си, фокерите заемат позиция за атака и нападат стремително. Фарманът се опитва да избяга, но обстрелван почти от упор, особено от поручик Марко Първанов, който стреля от 50 метра, скоро се разпада и пада на земята. Българският пилот каца до сваления противник и пленава екипажа - френски пилот и сръбски бордови стрелец.

Това е първият свален противников самолет в историята на Българската авиация. А за бойния дух на българските летци свидетелства самият пилот Морис Роабл. В своите спомени той разказва, че е водил ожесточена схватка с осем български и германски машини.

Чест и слава на героичните български орли! Те се сражаваха за най-голямата светиня – своето Българско Отечество!

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 752
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 508778