Понеделник, Септември 24, 2018
Новини

10 години от убийството на професор Благой Шклифов - 25 септември 2003г.

На 25 септември 2013г. се навършват 10 години от подлото убийство от гръцки шовинисти на професор Благой Шклифов, дългогодишен изследовател на българските егейски говори. Професор Шклифов доказва по най-убедителен и безспорен начин, че в Егейска Македония и до ден днешен живеят стотици хиляди българи, съхранили своето българско самосъзнание въпреки деветдесет годишния терор и геноцид от страна на гръцката държавна власт и толерираните от нея гръцки нацистки банди.

Професор Благой Шклифов е роден през 1935г. в българското село Черешница, на 15 километра североизточно от възрожденската крепост Костур. Той е едно от шестдесет и трите деца от селото, изведени от гръцките комунисти в емиграция в съответствие с плана за допълнителното обезбългаряване на Егейска Македония.

През 1964г. се установява в София. Автор е на редица трудове в областта на българското езикознание, доказващи българската принадлежност на македонските говори. Четиридесет години върху него тегне забрана да се върне в родния си дом. Когато тази позорна на гръцката държава забрана е отменена, професор Благой Шклифов се завръща в родния си край, за да намери на родна земя своя трагичен край.

Изследвайки българските говори в Егейска Македония, говорени от все още оцелелите до днес македонски българи, професор Шклифов падна в борбата, която сам поведе срещу пряката наследница на лукавата византийска и фанариотска пасмина – гръцката държава, продължаваща и в настоящия момент своята държавна българоненавистническа политика.

Професор Благой Шклифов се пресели в друг, по-добър свят, далеч от злобата на сатанинските изчадия. Мир на праха му!

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 753
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 464107