Неделя, Март 24, 2019
Новини

100 години от сформирането на Македоно - Одринското опълчение - 23 септември 1912г.

На 23 септември 2013г. се навършват 101 години от сформирането на Македоно – Одринското опълчение. На 18 септември 1912г., ден след Указа за обявяване на мобилизацията, подполковник Александър Протогеров и майор Петър Дървингов получават заповед от началника на щаба на войската да сформират разузнавателно – диверсионни чети за действия в тила на противника. При сформирането им се стичат хиляди доброволци, основно от редиците на ВМОРО. Така на 23 септември 1912г. се създава Щаб на опълченските дружини и се започва тяхното сформиране.

В състава му се включват около 11 500 македонци, 1 200 одринци, други 2500 българи са от свободна България. Голяма част от тези български патриоти, няколко хиляди души, се завръщат от странство, от Европа, Америка и Австралия, за да проливат кръвта си за Отечеството. Над 500 души от доброволците са чужденци, като над половината от тях са арменци, както и руснаци – 82, румънци – 68, сърби – 40, черногорци – 12, австроунгарски поданици – 12, гърци – 3, по един швейцарец, англичанин, италианец, албанец, персиец.

Опълчението е изпратено на фронта в Тракия поради категоричните настоявания на сръбското правителство, виждайки в негово лице голяма пречка за осъществявянето на подлите си завоевателни планове за заграбване на Македония до Солун. В боевете срещу вековния поробител то се представя като първокласна бойна сила, съкрушила врага при Дедеагач, Малгара, Фере, Шаркьой и Булаир. По време на Втората Балканска война Опълчението воюва срещу сърбите в състава на ІV армия.

През 1915г. на базата на Македоно – Одринското Опълчение е сформирана в състава на Българската армия 11-та пехотна Македонска дивизия, покрила се пред Първата световна война с неувяхнаща бойна слава срещу враговете на Отечеството. След нейното разформироване през 1919г., срарите войводи и четници на ВМОРО се вливат  в редовете на възстановената от Тодор Александров Вътрешна Македонска Революционна Организация, проливайки отново кръвта си в защита на българското име в Македония срещу външните и вътрешни врагове и национални предатели.

Бог да ги прости! Да бъде вечна светлата им памет!

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 752
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 508790