Неделя, Март 24, 2019
Новини

105 години он Независимостта на България - 22 септември 1908г.

На 22 септември 2013г. се навършват 105 години от обявяването на България за независима държава. На този ден приз 1908г. в старопрестолния Търновград княз Фердинанд прочита Манифеста на независимостта в църквата „Свети Четирийсет мъченика”. Малко по-късно Манифестът е прочетен от министър – председателя Александър Малинов пред гражданите на старата столица, събрали се на хълма Царевец.

С помощта на Великите сили конфликтът с Османската империя получава мирно решение. С руска помощ са решени спорните финансови въпроси, като Русия опрощава осванските дългове към нея, в замяна на което България трябва да й изплати определена сума за срок жт 75 години. През март 1909г. Българската независимост е официално призната от европейските държави.

С този революционен акт България отхвърля своя васалитет спрямо Османската империя и става пълноправна и суверенна държава. Фердинанд приема императорската титла Цар на българите, не само на свободните българи в Царството, но и на всички поробени и онеправдани българи от съседския шовинизъм с подкрепата на Европа. Същата тази Европа, която разкъса жестоко изтерзаното тяло на Майка България, днес безскрупулно и лицемерно ни „приобщава към европейските ценности”. Ценности, която самата тя преди повече от хилядолетие получи от България!

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 752
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 508741