Неделя, Март 24, 2019
Новини

73 години от връщането на Южна Добруджа - 21 септември 1940г.

На 21 септември 2013г. се нявършват 73 години от Манифеста на цар Борис ІІІ, с който се нарежда на Българската армия да навлезе в пределите на Южна Добруджа.

Румънската окупация продължава едва 27 години, но през това време окупационните власти провеждат огромна антибългарска и асимилационна дейност. От стотиците български църкви и училища с над 23 000 ученици, български остават само по няколко, издържани от населението.

В изключително тежко състояние са поставени земеделските стопани, които плащат огромни данъци и са лишени от възможност за получаване на кредити. Конфискацията на български стопанства са ежедневие. В същото време на българите е забранено да купуват земеделска земя. Заграбените по този начин 5 000 000 декара обработваема земя е предоставена на румънски колонисти, чийто брой достига около 100 000 души.

Българската държава нееднократно поставя в Обществото на народите въпроса за защитата на българите в Добруджа, но безрезултатно. През април 1939г. се поставя въпросът за връщането на Южна Добруджа на България. Към август 1940г. горемите европейски държави: Германия, Великобритания, Франция, Италия, СССР, даже и Югославия и САЩ поддържат българското искане.

В резултат на това международно признание и натиск, Румъния се съгласява да върне Южна Добруджа. На 7 септември 1940г. в Крайова е подписан договорът между България и Румъния, признат от европейските държави. На 21 септември българските войски навлизат в областта. Поради мирното решение на Добруджанския въпрос, след края на Втората световна война Южна Добруджа остава в пределите на България.

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 752
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 508784