Неделя, Март 24, 2019
Новини

95 години от гибелта на подпоручик Мазгалов - 15 септември 1918г.

На 15 септември 2013г. се навършват 95 години от геройската и мъченическа смърт на подпоручик Стратия Мазгалов и неговите тринадесет храбри картечари от 30-ти пехотен Шейновски полк.
Срещу българските войски от състава на 2-ра Тракийска и 3-та Балканска дивизии, отбраняващи се в района на Добро поле, на 15 септември 1918г. настъпват петкратно превъзхождащи ги по численост и артилерия френски и сръбски войски. След тежка и ожесточена борба, оцелелите български бойци са принудени да отстъпят на втора линия, която още на другия ден е пробита. Командването не създава необходимите резерви, които въпреки голямото числено превъзходство, биха отхвърлили с контраатака на нож напиращия враг. Въпреки всичко българите се сражават до последна капка кръв.
В Скалистата височина позиции е заел картечен взвод от 30-ти пехотен Шейновски полк, командван от подпоручик Стратия Мазгалов, родом от днешния Симеоновград. Разполага с тринадесет бойци и две картечници. Обкръжени от врага, те продължават своята титанична борба срещу многобройния противник, обкръжил гнездото от всички страни.
Десетки нашественици загиват от куршумите и бомбите на шепата юнаци. На призивите да се предадат, Шейновските герои отговарят с куршуми, печелейки ценно време за подхождащите резерви, които да прогонят врага. Но резерви няма. Командването на 11-та германска армия, в чийто състав са шест български дивизии, се е погрижило за това.
В края на деня френски щурмоваци се приближават плътно до картечното гнездо и пускат в действие огнехвъргачките. Храбрите защитници изгарят в огъня, понесъл пречистените им души към Създателя. Оцеляват като по чудо само двама души, за да разкажат за този небивал героизъм и за позвига на храбрите български картечари, ръководени от своя командир подпоручик Стратия Мазгалов.
Бог да прости смелите български юнаци! Мир на праха им!

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 752
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 508734