Неделя, Март 24, 2019
Новини

93 години от гибелта на войводата Ичко Димитров - 14 септември 1920г.

На 14 септември 2013г. се навършват 93 години от гибелта на прославения македонски войвода Христо Димитров Танчев.
Роден е през 1880г. в побългареното влашко село Баровица край Гюменджа. В редовете на ВМОРО постъпва през 1896г., едва шестнадесет годишен. Става четник при Постоль войвода, а по-късно е помощник-войвода в четата на Иванчо Карасульски. От 1907г. е Гюменджийски войвода. След подлото убийство на бай Постоль, Ичко Димитров става окръжен войвода на Солунския революционен окръг.
След младотурските репресии възстановява дейността на ВМОРО в Солунско. Води сражения с турския аскер и с гъркоманските банди от предатели – родоотстъпници. Наказва също така и убийците на Постоль войвода. Заедно с представителя на ВМОРО в САЩ Албърт Сониксен прави неуспешен опит да внесе в Македония картечници.
По време на Балканската война мобилизира бойните сили на своя окръг и взаимодейства с войските на 7-ма пехотна Рилска дивизия. Получава офицерски чин и е назначен за командир на Първа отделна партизанска рота. Служи освен това в 14-та Воденска дружина и в Сборната партизанска рота. През Първата световна война командва разузнавателна чета в Паяк планина.
Още с приключването на войната, през 1919г. войводата Ичко Димитров се завръща в поробена Македония и изгражда здрава революционна мрежа в Гевгелийско като част от възстановената от Тодор Александров ВМРО. На 14 септември 1920г. в тежко сражение със сръбския окупатор край село Удово, Вардарска Македония, е тежко ранен и сам слага край на живота си, за да не попадне в ръцете на врага. Бог да го прости! Нека бъде вечна светлата му памет!

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 752
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 508732