Неделя, Март 24, 2019
Новини

95 години от пробивът при Добро поле - 14 септември 1918г.

На 14 септември 2013г. се навършват 95 години от настъплението на войските на Антантата в района на Добро поле, завършил с пробив на отбраната на 11-та германска армия, в чийто състав са една смесена и шест български дивизии.
Подготовката на противника за настъпление не остава скрита от българското и германското командване, но мерки по усилване на отбраната не са взети. Нещо повече, германският генерал уверява неколкократно българската Главна квартира, че войските му са напълно готови да отразят всеки опит на противника за настъпление. Това се оказва нагла лъжа с катастрофални последствия.
Не се оказват на висота и командирите на 2-ра Тракийска и 3-та Балканска дивизия. Неешелонираната в дълбочина отбранителна линия, плитките окопи и недостатъчните защитни съоръжения са резултат от тяхното бездействие. Четирите пехотни полка, поели удара на петкратно превъзхождащият ги противник, наброяват едва 10 000 души, наполовина от щатния си състав. Резервите са крайно недостатъчни и това в крайна сметка решава изхода на боя.
Първата атака, проведена на 14 септември, е отбита. Но на следващия ден френското командване хвърля в боя всички свои сили. До края на деня позициите на 10-ти Родопски и 30-ти Шейновски полк от 2-ра Тракийска бригада са превзети. Вместо контраатака на нож за възстановяване на положението, командирът на дивизията нарежда отстъпление на втората полоса. На следващият ден и тя е пробита.
Срещу 29-ти Ямболски и 32-ри Загорски полк от 2-ра Балканска бригада настъпва друга френска групировка. Боевете са тежки и кръвопролитни. Въпреки всичко, в края на деня и Балканци са принудени да отстъпят. На 16 септември е пробита и тяхната отбрана.
В образувалия се пробив противникът настъпва бавно и предпазливо, очаквайки контраатака на нож от българските резерви. Но такива няма. Командването се е погрижило за това. Погрижило се е настъплението на противника да успее.
За разлика от некадърното командване, юначният български войник отново доказа на света как се мре за своето свещенно Отечество. Цели роти и дружини са отстоявали своите позиции до последния човек и врагът ги е превземал чак когато вече е нямало живи защитници. Десетки картечни гнезда са се сражавали до последния патрон и са загивали от вражеския огън. По данни от архивите над 70% от личния състав на тези героични полкове пада на бойното поле със смъртта на храбрите, бранейки отчаяно родната земя. А от Ямболският полк оцеляват едва около 230 офицери и войници.
Отбраната на Добро поле е един от върховните примери за масов героизъм и саможертва в българската история. Бог да прости нашите герои!

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 752
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 508730