Неделя, Март 24, 2019
Новини

128 години от Съединението - 6 септември 1885г.

На 6 септември 1885г. се навършват 128 години от провъзгласяването на Съединението на Източна Румелия с Княжество България.
Още през 1884г. в Княжеството са сформирани Македонски комитети. Целта им е освобождението на българите, отново хвърлени под робство от европейските сили, както и присъединяването на Румелийската автономия към Княжество България. Със същата цел през февруари 1885г. Захари Стоянов създава в Пловдив Българския Таен Централен Революционен Комитет.
През лятото на същата година се взема решение първоначално да се предприемат действия за извършване на Съединението. Комитетските дейци привличат на своя страна командването на Румелийската милиция, българските политици и княз Александър. Паралелно с това Румелийското правителство прави опит само да провъзгласи историческия акт с руска помощ, но среща категоричния отказ на руския представител в Пловдив.
Румелийските българи се надигат още на 2 септември. На 6 септември 1885г. Съединението официално е провъзгласено. На 8 септември в Търновград е огласен Манифестът, а на 9 септември в Пловдив тържествено влизат княз Александър, придружен от Петко Каравелов и Стефан Стамболов. Окончателно въпросът е решен с подписването на Цариградския протокол от 24 март 1886г., в който българският княз става и губернатор на Източна Румелия.
Първата стъпка към бленувания национален идеал – обединението на Отечеството, е направена успешно. Народът и държавата започват подготовка за следващата велика задача – освобождението на Македония и Одринско. Нека не забравяме тези, които умряха като българи, за да можем ние да живеем като българи. Да бъде вечна светлата им памет!

снимка: http://www.pozdravi.net/

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 752
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 508780