Неделя, Март 24, 2019
Новини

23 години от кончината на Иван Михайлов - 5 септември 1990г.

На 5 септември 2013г. се навършват 23 години от кончината на последният велик българин – Иван Михайлов Гаврилов - Радко, роден на 27 август 1896г. в Щип..
Роденият в революционно семейство младеж още като студент е назначен от водача на ВМОРО Тодор Александров за негов секретар. След подлото убийство на Тодор Александров от комунистически ренегати, едва двадесет и осем годишен поема ръководството на Организацията. Убийците получават възмездие. Заслужено наказание постига и много врагове, вътрешни и външни.
Иван Михайлов активизира борбата срещу садистичните гръцки и сръбски тирани, подтискащи жестоко българите в Македония. Вместо чети, в Македония започват своята дейност неуловими бойни групи, чиито удари са светкавични и постигат голям ефект. Куршумите на бойците повалят палачи и садисти, предатели и родоотстъпници. Народът продължава съпротивата срещу тирана, чувствайки закрилата на ВМРО.
Неспособна да се справи с оръжие срещу народните закрилници, Сърбия обръща погледа си към София. Софийският елит е обхванат от разложение и поквара и е готов да се продаде и за 30 сребърника. Сръбското правителство организира и финансира преврата на 19 май 1934г. чрез своите агенти и шпиони от кръга „Звено” и група армейски офицери. Превратаджиите забраняват дейността на ВМРО, забивайки нож в гърба на национално – освободителното движение.
Но това е само част от плановете на предателите звенари. Главната им цел е унищожаване суверинитета на Отечеството и присъединяването на България към Югославия под скиптъра на сръбския крал! Което включва и избиването на царското семейство. Царят е спасен от осъзнали се навреме офицери. А поробването на цяла България е предотвратено от македонския герой Владо Черноземски, изпратен от Иван Михайлов, който на 9 октомври 1934г. в Марскилия изпълнява присъдата, издадена от Организацията още през 1913г. Изгубили своя суверен, превратаджиите губят и властта.
Иван Михайлов споделя напълно вижданията на Тодор Александров относно Македония. Идеята му за процъфтяваща независима Македонска държава, Отечество на всички македонски народности с преобладаващ български елемент, е разкрита в неговата книга „Македония – Швейцария на Балканите”. Идеята за независима Македония е издигната поради пълната невъзможност тя да бъде присъединена към България поради несъгласието на европейските сили и антибългарския шовинизъм на съседите. Което за евентуалната многонационална Македонска държава би било много по-лесно.
Иван Михайлов напуска България заедно със съпругата си Менча Кърничева през септември 1934г. Политическо убежище им дава Полша, а след Втората световна война се установяват в италианската столица Рим. Там пише своите мемоари, които съставят цели четири тома. Продължава да воюва с враговете на Отечеството със силата на словото, написвайки стотици статии и десетки брошури, насочени основно срещу жестокия враг на човечеството – комунизма. По отношение на българските комунисти, подписали през 1947г. Парижкия мирен договор, Иван Михайлов заявява твърдо и непоколебимо: „А за България като държава, резултатът е този: никое нейно поражение (нито това свършило с договора в Букурещ през 1913 година, нито онова от Ньой от 1919 г.) не нанесе на българщината такъв удар, и то безсрамен, какъвто нанесе договорът след Втората световна война, сключен в Париж през 1947г.”
Великият син на българския народ Иван Михайлов Гаврилов почина в Рим на 5 септември 1990г. далеч от Отечеството, за което се бе борил през целия си 94-годишен живот. Но ще остане вечно жив в нашата памет, в паметта на многострадалния от чужди и свои врагове български народ. Дълбок поклон пред светлата му памет!

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 752
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 508807