Петък, Февруари 22, 2019
Новини

Вихровият бой при Сарсънлар

На 6 септември 1916г., в разгара на боя за втората линия на отбраната в Тутракан, 10 - 15км източно се разгаря друг кръвопролитен бой - вихровият бой при Сарсънлар. По времето, когато І Софийска бригада е контраатакувана откъм Тутракан, откъм Силистра настъпват 9 пехотни дружини, 4 батареи и 2 ескадрона. Едновременно с нея по-малка румънска колона настъпва срещу V конна бригада (9-ти конен полк, 1 дружина от 42-ри полк и 2 оръдия). Първоначалните сведения са за 2 настъпващи дружини с 3 батареи, поради което командващия армията нарежда след прогонването на противника, да се изпрати 1 полк с 1 батарея в помощ на І бригада, отбиваща с големи усилия контраатаката.
Установявайки, че откъм Силистра идват не две дружини, а цяла бригада с пет батареи, генерал Драганов, командир на І Софийска дивизия, решава да изпълни заповедта за оказване помощ на ІІІ бригада след като разгроми противостоящия му противник. И с 5 дружини с 3 батареи атакува 3 вражески полка с 5 батареи.
В 6ч. и 20мин. сутринта вражеските авангарди притискат нашите застави, които са принудени да отстъпят. Полковник Зафиров, командир на І Софийска бригада, нарежда на 41-ви полк с 1 батарея да тръгне напред, а 42-ри полк да бъде готов. В 9ч. авангардите влизат в бой. Зад румънския боен ред се виждала голяма колона пехота и артилерия в посока шосето за Тутракан. Ясно било, че се готви мощен удар срещу войските ни, сражаващи се за града. За преграждане пътя на врага 42-ри полк заема село Сарсънлар, през което минава шосето. Румънците настъпили стремително. Изглеждало, че всеки момент ще пробият отбраната и ще се насочат към Тутракан в тил на нашите войски. Но в решителния момент полковник Зафиров заповядва обща атака. Българските войни с вик ура се хвърлят срещу двукратно превъзхождащия ги противник. Стремителният удар на нож обръща врага в безреден бяг.
Така за 3 - 4 часа непълната І Софийска бригада разгромява силна неприятелска колона и неутрализира заплахата за Тутракан. Противникът дава над 1 000 убити и 180 пленени, както и 3 оръдия. Нашите загуби - 135 убити и 395 ранени.
В резултат на този бой още на другия ден - 7 септември, противникът очиства напълно Силистра.

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 752
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 501218