Петък, Февруари 22, 2019
Новини

За пети пореден път Несебър се представи на Туристическото изложение "Културен туризъм" във ВТ

Несебърска телевизия организира българския фестивал на туристическия филм

За пета поред година Община Несебър взе участие в деветото издание на Международното туристическо изложение „Културен туризъм 2012” във Велико Търново. Тази година Общината участва в изложението с представянето на проекта „Вяра в Несебър”, финансиран от ЕС чрез Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. и съфинансиран от Община Несебър. Благодарение на него, в най-скоро време ще започне реставрацията на църквите „Св. Параскева” и „Св. Йоан кръстител”. Проктът беше подробно разяснен от началника на отдел „Управление на проекти по ЕФ” Галина Бабева, а арх. Атанас Пинков, който отговаря за старата част на Несебър, запозна присъстващите с предприетите от Общината мерки, за запазване на културно-историческото наследство на старинния град.

Всяка година в рамките на туристическото изложение „Културен туризъм” се провежда и филмовият фестивал „На източния бряг на Европа”. Тази година Община Несебър се представи на фестивала с рекламния си филм „Съзиданието и паметта – пътят на града”, подготвен от Медиа Лайт Студио, с режисьор Илиан Раданов и сценарист Стиляна Георгиева. Рекламният продукт беше представен от началника на отдел „Несебър – световно наследство” Златин Чаушев и показа на присъстващите как Несебър организира грандиозни празненства за своя празник - 15 август. Всяка година на „Голяма Богородица”, Несебър е посещаван от хиляди гости, а в последните няколко години, денят се превърна във визитна картичка на единствения град в България, включен в списъците на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. В представения на фестивала филм, всеки зрител имаше възможността да се потопи в атмосферата на този изпълнен с емоции ден и да изживее всичко, сякаш е бил там. След неговото официално представяне пред гостите на фестивала, всеки един от тях получи и всички останали рекламни материали за Несебър.

Тазгодишното издание на Българския Фестивал на Туристическия филм „НА ИЗТОЧНИЯ БРЯГ НА ЕВРОПА“ срещна културата на три континента. Интересен е фактът, че този мащабен фестивал е създаден и организиран ежегодно от несебърска телевизия, а именно BG Info Channel. Първото международно издание на иначе осмия пореден Фестивал на Туристическия Филм на България „На източния бряг на Европа“ се увенча със заслужен успех и признание от участници, професионалисти, гости и публика. В трите поредни дни между 19 и 21 април във Велико Търново се разрази изключително оспорвано съревнование. Български и чуждестранни продуценти и творчески екипи, градили имиджа на различни дестинации от цял свят, пресъздавали историята и културата на древни и съвременни цивилизации, предизвикали страстта на всеки пътешественик и изследовател, се конкурираха за оценките на журито.

Фестивалът представи пред широката публика от гости и жители на Велико Търново, а също така и по Интернет в реално време, 25 филмови продукции на туристическа тематика от България, Аржентина, Индия, Гърция и Белгия. В конкурсната програма на фестивала, освен Общини Несебър и други български общини показаха забележителностите на своите региони, с които най-много се гордеят. В рамките на няколко прожекционни часа зрителите успяха да се влеят в традиционния габровски карнавал, да празнуват празника на Несебър, да разгледат Фестивала на пясъчните фигури и Морското казино в Бургас, да омесят хляба на древните траки край прохода „Вратцата“ близо до Враца, да заквасят мляко с разградската група „Капанци“, да видят най-старото злато в света във Варна. Междувременно отскочиха до Атина, танцуваха гръцко хоро на о. Крит, караха велосипеди в Белгия и се удивиха на Индия. Къде другаде, ако не на Фестивала на туристическия филм човек може да събере толкова много впечатления и да получи най-ценното – безброй нови мечти!

Освен разнообразната и ярка конкурсна програма, в двата поредни дни, фестивалната кино зала бе изпълнена и със зрители, жадни да видят и интересните допълнителни събития в класически стил, именовани от организаторите като „Филмови Спомени за Българския Туризъм“ и „Киното като обект на културен туризъм“.

Уникалното и неповторимо представление, за което във Велико Търново ще се говори още дълго, бе прожектирането на стари туристически продукции от филмовите ленти на кино-прегледите от 1943 до 1980г. В тях зрителите видяха туристическите атракции Несебър от 1952 и 1963, на Велико Търново от 1943 и 1975г., Варна и Северното Черноморие от 1942 и 1966г. Интересно беше да се види възстановката в документалния филм „Българска сватба“ от 1946, рекламния филм за народното стопанство от 1952г. „Плодовете на нашата земя“ и рекламните филми за Банско и Мелник от 1973. Напълно естествено в този модул се вписа премиерата на нова телевизионна поредица на БНТ „№1 – туризмът. Разкази в минало недовършено“.Първата продукция, наречена „Чешката връзка“ е посветена на зараждането на идеята за морски туризъм във Варна в Следосвобожденска България. Интересът и топлите емоции на публиката дадоха увереност на авторите за бъдещ екранен успех.

Със своя изключителен интерес към прожекциите, гостите на фестивала оцениха високо българските класики „Крадецът на праскови“ и „Търновската царица“. Тяхното излъчване беше първи етап от процес на създаване на нов туристически продукт – маршрут по снимачните площадки на популярни български игрални филми. Началният старт, разбира се, бе даден с двата филма, снимани във Велико Търново.

Кулминационен завършек на Фестивала бе излъчването на един световен шедьовър, любезно предоставен ни от Румънския фестивал за документални и туристически филми „Document.Art”. Това бе филмът на Франко Зефирели „Величието на Рим“. В него се развълнувахме както от величието и магнетизма на един град, определял най-дълго съдбата на целия свят, така и от златните кадри от „Долче Вита“ на Фелини и от божественото изпълнение на „Тоска“ на Андреа Бочели.

Номинираните и наградени филми могат да бъдат гледани на сайта на фестивала www.tourfilm-bg.com

Снимки и източник: Община Несебър

 

Допълнение: Поздравления за издирването и показването на стари туристически филми!

Добре би било и да се издири и документалния филм на режисьора Стефан Топалджиков "Несебър", заснет през 50-те години на миналия век и включен в официалната  селекция за документални филми на Фестивала в Кан, Франция през далечната 1957 г.

 

 

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 752
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 501198