Понеделник, Май 27, 2019
Новини

Македонци виха кръшни хора до зори *

Поредна проява, посветена на 140-годишнината от рождението на великия революционер, водач и идеолог Гоце Делчев, бе организирана в Несебър. На 9 март 2012 г. над 200 потомци на бежанци от Македония, живеещи на територията на общината, се събраха в ресторант „Мариета Палас" ,  за да почетат паметта на  един от основателите на Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация. Празникът стана реалност благодарение на Културно-просветното дружество „Тодор Александров" - Несебър.

В началото на вечерта гостите в заведението бяха поздравени с традиционните танци от ансамбъл „Слънчев бряг" , както и с македонски песни от народния изпълнител Данислав Кехайов. По-късно се включиха и вокалната група

към Културно-просветното дружество „Тодор Александров" - Несебър, както и хор „Вардарка" от читалището в Равда. Със свои изпълнения се представи и певецът Стоян Петров.

 

Освен местните изпълнители,  специално за вечерта беше поканен и изпълнителят на македонски песни от Благоевград Васко Лазаров. С невероятните си дух и глас той развълнува сърцата на присъстващите, а голяма част от тях се хванаха на тежки македонски хора. Така разликата между поколенията се стопи, защото своите кръшни умения показаха не само бабите и дядовците, но и техните внуци.

На празничната среща-вечеря присъства и Николай Тошев, председател на Съюза на македонската организация от София. Той беше приветстван от местните жители и от част от местната администрация, които присъстваха на събирането. Председателят на общински съвет - Несебър Благой Филипов също лично поздрави специалния гост. Поздравителен адрес към потомците на македонските бежанци от несебърска община бе изпратен и от името на Атанас Терзиев, зам.областен управител на Бургаска област.

От пристигането на гостите до самия финал, македонската вечер бе заснета от екип на Телевизия Родина - Благоевград, които обещаха в най-скоро време да бъде подготвено и излъчено специално предаване за несебърската сбирка.

* Източник и снимки: вестник Вашият глас - Несебър

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 752
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 523913