Петък, Февруари 22, 2019
Новини

Балканци - боен марш на 34-ти Троянски полк

Текст Любомир Бобевски
Музика Камен Луков


Балкански чеда на славни деди,
Троянци сме славен полк!
С гърди гранит, с нечут полет,
кат вихър носим се напред!
През урви, чуки и скали,
летим кат гордите орли.
Троянци ний сме славен полк,
показахме сред бой жесток
без страх и трепет как се мре,
как бойна слава се бере.
Завета наш е увенчан
с вечни лаври при Дойран,
где хвърлихме се с огнен меч
стихийно, вихрено на сеч.
Безсташни, смели
в боя сме борци.
Безстрашни, смели сме борци,
чела що кичат ни с венци,
троянци ний сме с дух кален,
с дух юначен, несравнен.
Към наший дивен роден край
любов ни граници не знай
За него ни сърцето бий,
за него с гордост мреме ний.
Троянци ний сме, ний сме славен полк.
При Борис, Кирил, Нерезов, Дойран,
при Кристалин; всред страшна сеч
как бойна слава се бере с „ура на нож!”
с гърди гранит, с нечут полет,
кат вихър носим се напред и все напред.
Байдарица, Морава, Мечата стена,
летим кат гордите орли, летим напред.
При Кална, Ниш, Дервент, Свърлич,
със вечни лаври при Дойран, Кала тепе,
где хвърлихме се с огнен меч,
троянци вихрено на сеч, във кървав бой.
Към наший дивен, дивен роден край:
Охрид, Преспа, гордий Шар, Пирин,
за Вардар Дрин във люта бран,
за него с гордост мрем, за него ние мрем!

Маршът на 34-ти Троянски пехотен полк е най-добрият военен марш, създаван някога за славната и непобедима Българск армия. Наричат го „Бисерът на военните маршове”. Създаден е в окопите на Дойранската позиция през 1917г., сред взривовете на съглашенските снаряди. Може би в това се крие и експлозивната сила „Балканци” – бойният марш на един от най-добрите български полкове. Когато полковият оркестър подемал марша насред воя и експлозиите на снарядите, се случвало нещо нечувано – британската артилерия спирала огъня срещу българските позиции. Британските оръдия замлъквали, поразени от силата на българския марш, на въплътения в музиката Български дух. Желанието им да притежават тази великолепна творба бил толкова голям, че пратили парламентьор през линията на фронта. Получили го.
Автор на музиката е военният музикант и композитор Камен Луков. Роден е пред 1875г. в Берковското село Копиловци. Отрано остава сирак. На 16 години постъпва в полковия оркестър на 5-ти Дунавски полк. През 1896г. е изпратен да учи в Одеската консерватория. Със своя талант спечелва възхищението на преподавателите. Завършва консерваторията с отличие.
След завръщането си в България, през 1905г. е назначен за капелмайстор на Троянския полк в Ловеч. Организира за гражданството концерти и опери. До края на живота си през 1949г. създава около 1000 творби, от тях военните маршове са сто. Едни от най-добрите му творби са: „Акалан” – бойния марш на 4-ти пехотен Преславски полк, „Пред стените на Одрин”, „Марш на инвалидите”.
През войните за национално обединение полковият оркестър поддържа бойния дух на Троянци в тежките битки с врага. По време на сраженията е създаден и бойният марш на полка по стихотворението на Любомир Хаджиниколов Бобевски „Героите на Дойранската епопея”. Творчеството на поета е насочено именно към бойните маршове. Създава произведения, по текстовете на които са композирани 95 военни марша.
Любомир Бобевски е роден през 1878г. в Тетевен. Баща му е награден с 11 ордена за участието си в Освободителната война като опълченец. Първото му стихотворение е отпечатано когато е 19-годишен. Създава стихотворения, разкази, пътеписи. През 1913г. написва стихотворенията „О, Добруджански край!” и „Съюзници – разбойници”. Съвместно с маестро Георги Атанасов (капелмайсторът на Средногорския пехотен полк през 1912г., защитавал под командването на полковник Владимир Серафимов на живот и смърт Родопската Шипка, прогонил под звуците на „Шуми Марица” целия турски корпус от Родопите) създават гениалната творба „Гергана” през 1917г.
Любомир Бобевски напуска земния живот през 1960г.

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 752
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 501231