Петък, Февруари 22, 2019
Новини

Несебърското сдружение Месамбрия Понтика предложи регион Бургас за Европейска столица на културатa

Maribor

Съгласно Решение 1622/2006г/ЕО Италия и България са поканени да излъчат по един град всяка, който ще получи титлата "Европейска столица на културата” за 2019 г. Инициативата датира от 1985 г., когато по предложение на Мелина Меркури, Атина е първата Европейска столица на културата. Несебърското сдружение Месамбрия Понтика издигна кандидатурата на целия Бургаски регион за културна столица за 2019 ( по регламент е допустимо да участват както градове, така и региони)

Това стана на нарочна пресконференция в гр. Бургас, където и се планира да е центъра на кандидатурата на Европейска столица на културата 2019. Инициаторите планират да изпратят писма до всички 13 общински кметове и председатели на общински съвети от областта с предложение да се включат в начинанието. Специална международна комисия на Европейския съюз ще избере българската столица  на културата най-късно до 2014. Другите нашенски кандидатури са София, Пловдив, Благоевград и др.

УНИКАЛНОТО в предложената кандидатура от несебърци е, че това е кандидатура, предложена от ГРАЖДАНСКО сдружение, което е в унисон с политиката на Европейския съюз и европейските ценности, за по-голям дял на гражданското общество в нашето битие. (не само чиновници и бюрократи да вземат решенията в живота ни  )

От съседните нам страни досега Европейска столица на културата ,освен Атина през 1985 г., са били:  Солун през 1997, Патра (Гърция) през 2006, Сибиу (Румъния) през 2007 и Цариград (Истанбул) през 2010.

Снимка: Марибор (заедно с Мурска Собота,Ново Место,Птуй,Словен Градец и Веление) - Европейска столица на културата за 2012

и Сдружение с нестопанска цел Месамбрия Понтика

При ползване или копиране на материали от страницата, моля посочвайте източника!

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 752
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 501241