Петък, Февруари 22, 2019
Новини

Село Гюльовца отпразнува Петльовден

 

Датата 2 февруари в народните традиции се свързва с Петльовден, наричан още Петлов, Петларовден.

С този празник се отбелязва спасението, оцеляването и съхраняването на мъжката сила. На него народът ни отдава чест и възхвала на мъжката челяд, на която се е крепяло семейството и мира.

Празнично облечени момчета излизали насред селото и през целия ден били в центъра на вниманието. Били оглеждани от старейщините кой за какво става: за овчар, за дюлгерин, за даскал или за писар.

Знаейки този български обичай, по време на турското робство, еничарите минавали точно на този ден и отвеждали в еничарския корпус най-хубавите и най-здравите момчета. Домовете са огласявали от плач, проливали се сълзи и кръв. От която къща вземали момче, турците поставяли кървав знак на портата.

Ето защо тази жестока традиция е наречена кръвен данък. Намерили се обаче умни жени, които откъсвали главите на петли и с кръвта рисували по вратниците зловещия знак. Еничарите, като го видели, си отивали с убеждението, че други преди тях са минали и са взели живия данък.

Колко време са били заблуждавани с тази хитрост не се знае, но празникът продължил под друго име - Петльовден. Съдържанието обаче не се променило: пак мъжката челяд се изкъпвала, обличала нови дрехи и се събирала за песни и разкази за мъжки подвизи. Но вече не на мегдана, а в мази и соби.

Основна традиция на този ден е да се заколи петел във всяка къща, в която има момченца, където са само момиченца - за курбан отива някоя ярка. Жертвената птица се заколва на прага, като стремежът е кръвта и да изпръска наоколо.

С кръвта на закланата птица по челата на момчетата се прави кръстен знак, за да бъдат живи и здрави. Главата на птицата се оставя на портата, а перата се запазват и използват при болести на децата.

Закланият петел се сготвя , от него се раздава на съседи за здравето на момчетата - продължители на рода. Къща без петел не бива - ще запустее. Той я прави недосегаема за зли духове със събуждането си рано сутрин, когато ги прогонва и съобщава на стопаните, че могат да излизат.

Отколешната традиция да отбелязват  Петльовден са запазили и жителите на несебърското село  Гюльовца. За разлика от едно време обаче, в празненствата днес се включват повече представителките на нежния пол. Дори лошото време не успя да изплаши жените, които както и миналата година, облякоха своите народни носии и се събраха в специално изградената за празненства зала към сградата на читалището. И за да се съхрани мъжката сила в селото,  жените отбелязаха празника подобаващо- с много музика, кръшни хора и танци. За доброто настроение допринесе местният оркестър към НЧ „Светлина". Не липсваха и традиционните за празника гозби -  кравайчета, пресни питки, зелник или пък сготвен петел със зеле и ориз.

Източник и снимка: в-к Вашият глас
При ползване или копиране на материали от страницата, моля посочвайте източника!

 

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 752
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 501237