Четвъртък, Февруари 25, 2021
Новини

Църквата и досиетата

 

Станаха известни агентите на ДС сред  висшето ни духовенство. Но за разлика от болшинството коментатори, аз не мога да приема това като любопитен факт и да се отнасям с укор към бъргарските епископи. Аз разглеждам този факт като една възможност да се дискридитира  за пореден път Българската църква. Може ли след толкова много изминали години в така наречения преход, разкритията на  досиетата да доведат до пречистване,  до  катарзис. Няма как да ме убедат, че това може да стане. Но естествено, че нищо не се прави безцелно. Подготвя се един много тежък удар към тази света институция. Защото самата тя е мястото, където би трябвало да се съхранява морала, културата, честта.

duhovenstvo.jpg - 3.75 Kb

Не искам да си спомням колко лесно можеше в онези години да се превърнеш в агент на ДС. А при външните и вътрешни връзки на българските митрополити, на тяхното влияние, това нямаше как да не стане.Всички ли трябва да сме светци, да сме безгрешни.  Малка беше вероятността  митрополитът, той е и администратор,  да свърши нещо по-голямо и при него да не дойде вербуващ офицер. В онова атеистично време, което продължи 45 години това беше невъзможно.  Атаките продължиха и  след това. С разкола на църквата.

Можеше ли писателят Георги Данаилов да пропътува  до Щатите на гости при майка си и при него да не дойде вербуващия. Благодарение на тази визита, Данаилов написа прекрасната си книга „До Чикаго и назад – сто години по-късно”.  Вера Мутафчиева прочутата ни османистка, академик, също попадна под тази мелачка. Тодор Колев, Доньо Донев и много др.

И може ли постоянно да се занимаваме с жертвите, а не с офицерите, които създаваха и поддържаха системата.

Вижда се, че в резултат на това не останаха и десет читави люде  в страната. Временното удовлетворение, че е разкрит някой мерзавец без репутация, не може да замести ефекта от това, че България остана без авторитети, без стожери на нацията. А сега и поредния удар срещу духовенството. Имам чувството, че същите хора и организирани общества, които конструираха вербуването на толкова много хора като агенти, сега организират тяхното разкриване. В този смисъл аз виждам Църквата не като сътрудник, а като жертва на ДС.  Ударът не е само срещу Църквата и Православието, а е и срещу нас, срещу възможността ни да имаме някаква духовна опора, срещу държавотворната роля на тази институция, до принизяването на нейното значение. Защо да не се превърнем в аморфна маса и съвсем да се обезличим като народ. Така по-лесно се управлява. Защото аз не смятам, че този механизъм за отварянето на досиетата цели разкриването на истината и очистването на обществото. Този механизъм може да цели съвсем друго, дано да не се вкарваме в грях.....

Но ние сме сайт на положителните новини, затова се надявам, че това, което става днес е с краткотраен ефект. Бъдещето ще изчисти всичко. Надеждата ни е в това, че постепенно, самият Бог ще изпрати послания, с които да ни покаже правилния път.

 

Информация

Статистика

Членове : 74
Съдържание : 753
Препратки : 7
Брой прегледи на съдържанието : 748100